Hirdetés

Égési sérülést is okozhatnak a Basis Peak fitneszórák

A vállalat nem tudja szoftveresen kezelni a gondot, így visszahívják az összes Basis Peak megoldást.

Az okosórák és fitneszórák piacát sokan a következő nagy áttörésnek tartották, de olyannyira nem lett ebből semmi, hogy még a piacvezető Apple Watch sem teljesít túl jól a kasszáknál. Úgy néz ki azonban, hogy a gyenge eladásoknál is van rosszabb, ugyanis az Intel leányvállalataként működő Basis Science bejelentette, hogy kénytelenek visszahívni az összes Basis Peak fitneszórát, ugyanis azok túlmelegednek és égési sérülést is okozhatnak.

A vállalat több hónapja tud a problémáról, és eredetileg azt az információt adták meg, hogy a felhasználóik 0,2%-a tapasztalt túlmelegedést. Ezt akkor megpróbálták szoftveres úton kezelni, de mára kiderült, hogy a probléma javítása ilyen formában nem lehetséges, így vissza kell hívni a teljes termékcsaládot. A túlmelegedés pontos oka még nem világos, illetve tulajdonképpen a Basis Peak fitneszórák lassan másfél éve a piacon vannak, tehát az égési sérülés okozásának esélye igen csekély, de nyilván a cég nem kockáztathat.

Az érintett fitneszórában egyébként egy ARM Cortex-M családba tartozó processzor köré építette rendszerchip dolgozik, azonban minden bizonnyal nem a komponensekkel van a baj, hanem az alulméretezett hőelvezetéssel, ami bizonyos környezeti viszonyok között már nem képes ellátni a feladatát. Ez tulajdonképpen felfogható egy tervezési hibának, mivel a megadott specifikációk mellett létezik olyan körülmény, amikor a termék használata veszélyesnek minősül.

A Basis nyomatékosan megkéri a felhasználókat, hogy a Basis Peak fitneszórák használatát fejezzék be. Az érintettek az alábbi oldalon tájékozódhatnak a visszahívás részleteiről. A vállalat a teljes sorozat visszahívása miatt nem a pontos vételárat fizeti vissza, hanem egy régiónként megszabott árat, ami közel lehet a tényleges vételárhoz, de nem kizárt, hogy egyes esetekben alacsonyabb annál.

A Basis a fentiek mellett arra is kitért, hogy az eltárolt adatokat a felhasználók lementhetik a Basis Peak applikáció segítségével. Erre az év végéig van lehetőség, ugyanis utána a vállalat megszünteti a Basis Peakhez tartozó összes online szolgáltatást.

Előzmények

Hirdetés