Hirdetés

Összegezte az SSD-k és a HDD-k megbízhatóságát a Backblaze

Egyelőre korlátozott időtartam áll rendelkezésre ennek vizsgálatára, de így is hasznos adatokat osztott meg a cég.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás rendszeresen hozza nyilvánosságra a saját statisztikáit a felhasznált adattárolóik élettartamáról, ráadásul manapság bevetettek több SSD-t, így ezekről is vannak információik.

Az egyik érdekes kérdés az lehet, hogy az SSD vagy a HDD megbízhatóbb, azaz egységnyi idő alatt melyikből megy kevesebb tönkre. A logika azt diktálná, hogy biztos az SSD-ből, hiszen abban nincs mozgó alkatrész, ráadásul azt várnánk, hogy lényeges előnye lehet az efféle adattárolóknak a HDD-khez viszonyítva.

A Backblaze friss összegzéséből azonban kiderül, hogy egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha átlagosan nagyjából megegyező élettartamot nézünk, akkor 1666 darab SSD-re 17 rossz hardver jutott, a 1297 darab HDD-re pedig 25 meghibásodás. Ez az SSD-k és a HDD-k viszonylatában rendre 1,05%-os és 1,38%-os meghibásodási arányt jelent.


(forrás: Backblaze)

Az igaz tehát, hogy az SSD-kből kevesebb ment tönkre a vizsgált, nagyjából 14 hónapos időtartam alatt, de a különbség nem nagy, vagyis ilyen formában a HDD-k is igencsak vállalhatók.

Természetesen teljes életútra is van adat, ami némileg csalóka, mivel a Backblaze jóval régebb óta alkalmaz HDD-ket, és bizony ezek meghibásodási aránya az évek előrehaladtával megnő. Nyilván a hosszabb távú eredményekhez ki kell várni, amíg a használatban lévő SSD-k is idősebbek lesznek.


(forrás: Backblaze)

A fentiek miatt komoly következtetéseket nem lehet levonni, egyelőre az látható, hogy egy évnyi terhelés után nincs nagy különbség az SSD-k és a HDD-k meghibásodási arányát tekintve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés