Hirdetés

Az Nvidia bejelentette nForce 2 chipsetét

Az Nvidia bejelentette második generációs, Crush 18 kódnéven futó, AMD processzorokat támogató nForce chipsetét. Az új termékcsalád az alsó- és felsőkategóriás PC piacot egyaránt célozza, de ugyancsak képet mutat a következő generációs Xbox képességeiről.

Az nForce 2 család négy tagból áll: két verzió az Nvidia Media Communications Processor és az újratervezett System Processor Platform (SPP) valamint Integrated Graphics Platform (IGP) Northbridge chipek.

Az Nvidia's Dual DDR technológiájával a középpontban az átdolgozott TwinBank dual memóriavezérlő támogatja a 400 MHz-es DDR memóriát. Amíg az nem terjed el széles körben, addig a 200, 266 és 333 MHz-es DDR-SDRAM memóriamodulokkal működik együtt a lap, amelyekből összesen 3 GB-ot képes kezelni.

Az új architektúrának és a gyors 400 MHz-es memóriának köszönhetően az nForce 2 6,4 GBps áteresztőképességgel rendelkezik szemben az elődje maximális 4,2 GBps sebességével.

Az új integrált grafikus vezérlő a GeForce4 MX grafikus magját kapta, amely 50 %-kal nagyobb teljesítményt nyújt a korábbi nForce 420 chipnél az Nvidia saját Quake III Arena teszjei alapján. Ezen kívül az SPP támogatja az AGP8X szabványt is.

Mindkét rész az egyik MCP-hez csatlakozik a 800MBps-os HyperTransport bus-on keresztül. A szabványos Nvidia MCP szokásos hangzás és I/O szolgáltatások mellett támogatja az USB 2.0-t valamint az ATA-133-at. Ugyanez érvényes az MCP-T-re is azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi kezeli az IEEE 1394-et is, valamint megkapta a Dolby Digital AC-3 audiót a valós 5.1 térhangzáshoz.

A csatlakozóknál megtalálható egy második 3Com 10/100 Ethernet vezérlő is. Mindkettő működhet párhuzamosan, amely segítségével az alaplap akár egy mini-hub-ként is üzemelhet. Az Nvidia ezzel elsősorban az irodákat és az otthoni szervereket célozza, hiszen a szolgáltatás segítségével akár egy internetkapcsolat is megosztható a különböző számítógépek között.

Az nForce 2 specifikációi, az IGP és az MCP-T talán a Microsoft következő generációs Xbox terveire engednek következtetni. Akár Xbox2, akár Homestation lesz a neve, az elődjéhez hasonlóan valószínűleg nForce alapú chipset lesz benne. A szóbeszédek szerint az új Xbox nem csak játékplatform, hanem nagy sebességű internetkapcsolattal ellátott teljes digitális szórakoztató központ lesz.

Az nForce 2 PC-s verziója a jövő hónapban rajtol és szeptembertől már a boltok polcain is megtalálható lesz. Az alaplapgyártó cégek közül az Asus, Chaintech, MSI, ABIT, EPoX és a Leadtek biztosan megépíti majd saját nForce 2 lapját.

Az Nvidia feltételezhetően arra számít, hogy a nagyobb PC gyártó cégek az AMD rendszerekhez valamely nForce 2 chipsettel ellátott alaplapot választják majd és többet el tud belőle adni, mint az előző verzióból, habár azt el kell ismerni, hogy az AMD rendszereket áruló cégek nagy része a névtelen számítógépgyártók közül kerül ki, így az nForce 2 OEM sikere megkérdőjelezhető lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés