Hirdetés

Az Intel továbbra is tiltja a tuningolást

Az Intel körülbelül azóta igyekszik megakadályozni a felpörgetést, mióta a lelkes userek próbálkoznak vele, hiszen így ingyen jutnak nagyobb számítási teljesítményhez, ahelyett, hogy megvennék a drágább modellt. Néha pedig olyan hírek is felbukkannak, hogy a viszonteladók hamisítják a processzorokat, vagyis felpörgetik őket, magasabb értéket szitáznak rá, majd drágábban adják el a CPU-t. Szerencsére ez utóbbi (az utóbbi időben) nem túl gyakori jelenség, bár az igazat megvallva sokkal inkább ez volt az, ami az Intelt konkrét ellenlépésekre kényszerítette. Az Intel mindenesetre mindkét gyakorlatnak véget kíván vetni.

Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala 1999 szeptembere és 2003 márciusa között vizsgálta a cég egy szabadalmát, mely nem más, mint egy túl-, illetve alulhúzást érzékelő áramkör:


Forrás: www.xbitlabs.com

A kapcsolás működési elve nagyjából annyi, hogy a rendszer órajelét (amit esetleg megváltoztattunk) összehasonlítja egy megengedett maximális és minimális referencia-órajellel. Ha a rendszer órajele nincs a megadott határok között, a kimeneten ezt jelzi.

A fenti áramkör működési elve elég jól érthető, ám pár dolog tisztázatlan. Ez az áramkör nem tartalmaz például olyan részt, mely a nem megengedett órajelen üzemelő gép működését letiltaná, és azt sem lehet tudni, hogy a fenti összehasonlító áramkör hol kap helyet: a processzorban, vagy a chipsetben? Kérdés továbbá az is, hogy a jelenleg forgalomban levő termékekben jelen van-e ez a megoldás (letiltva). Az idő megválaszol mindent, egyelőre csak annyi bizonyos, hogy az Intelt továbbra is foglalkoztatja a tuning megelőzésének kérdése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés