Hirdetés

Az Ericsson végpont-végpont mobil internetes megoldásai

A mobil internet a mobil- és internetes technológiák, termékek és alkalmazások kombinációján keresztül jut el hozzánk, az Ericsson pedig mindegyik területen vezető szerepet tölt be. Az Ericsson, egyesítve a mobilhálózatok, a végberendezések, a 3G technológiák, a multimédiás alkalmazások, a szolgáltatói minőségű IP gerinchálózati rendszerek és a professzionális szolgáltatások terén szerzett szakértelmét, egyedül a szállítók közül képes teljes körű, végpont-végpont megoldásokat kínálni bármely elképzelhető mobilalkalmazás számára.

Az Ericsson az egyetlen olyan szállító, amely második és harmadik generációs mobiltechnológiák teljes választékát kínálja, a 2G rendszerek 3G-re való zökkenőmentes átmenetét lehetővé tevő megoldásokkal együtt, alapuljanak azok WCDMA, EDGE vagy CDMA2000 technológián.

A mobil internet korszakában egy új rétegzett hálózati architektúra van kialakulóban, amely elválasztja a szolgáltatásokat, illetve az alkalmazásokat a felhasználókhoz eljuttató hálózattól. Ez a megoldás az összekötő hálózattól és a hozzáférési technológiától független, új mobil internetes szolgáltatások létrehozásának és a felhasználókhoz való eljuttatásának lehetőségét nyújtja a hálózatüzemeltetők és szolgáltatók részére. A felhasználók számtalan, személyre szabott szolgáltatást érhetnek el tartózkodási helyüktől függetlenül, akár vezetékes, akár mobilkészülék használatával. Az Ericsson az új architektúra minden egyes rétegének fejlesztésében aktív részt vállal.


Rétegzett hálózati architektúra

A hatékony hálózat és a rugalmas szolgáltatásválaszték kiépítéséhez rétegzett hálózati architektúrára van szükség. Általában egy réteg nyújtja a szolgáltatásokat - ez a mobil-maghálózat részét nem képező szolgáltatási hálózat -, két másik pedig a felügyeletért és a kapcsolatért felelős, és ezek együtt alkotják a mobil-maghálózatot.

A szolgáltatási hálózat mobil internetes szolgáltatások létrehozására és telepítésére kifejlesztett rugalmas, IP szerver-alapú platform. A maghálózati architektúrának és a felügyeleti és kapcsolati hálózati rétegek alkotórészeinek szolgáltatást "áteresztő"-nek kell lennie, azaz lehetővé kell tennie új végfelhasználói szolgáltatások bevezetését a felügyeleti és kapcsolati rétegek módosítása nélkül.

A 3G hálózatokban az IP-alapú multimédiás hívásfelügyelet lehetővé teszi majd a 3GPP "mindent IP-n" szabványos technológiáján alapuló valós idejű multimédiás kapcsolatot az IP hálózaton keresztül. Ezt a technológiát kezdetben speciális multimédiás hívásokra, például videotelefonálásra használják majd. Hosszabb távon ide kerülnek majd a hanghívásos szolgáltatások is. Nehéz megjósolni, mikor válik valóra az áttérés a "mindent IP-n" technológiára, de bizonyos technológiai és üzleti tényezők miatt arra következtethetünk, hogy a távközlés még egy ideig a jelenlegi technológia segítségével üzemel majd.

Az adatátviteli és távközlési szolgáltatások elegyítéséhez szükséges áteresztőség, hatékonyság és rugalmasság biztosításához többszolgáltatásos átviteli hálózatra van szükség a kapcsolati rétegben.Ennek a többszolgáltatásos átviteli hálózatnak képesnek kell lennie adatok, hang és egyéb szolgáltatások hatékony átvitelére, mind a kezelés, mind a sávszélesség-felhasználás szempontjából. Ráadásul ugyanolyan vagy jobb minőséget kell nyújtania, mint ami a jelenlegi, rendkívül jó rendelkezésre állás és késedelemmentes valós idejű szolgáltatások (mint például a hangátvitel) révén elérhető.

Általánosan elfogadott, hogy az IP lesz majd a többszolgáltatásos kapcsolati hálózat alapja. Sok esetben az ATM is szerepelni fog, mint a szolgáltatásminőség (QoS) és a hálózati kapacitás kezeléséért felelős háttér-technológia.

A felügyeleti és a kapcsolati réteg elválasztása rugalmasságot tesz lehetővé az átviteli technológiák kiválasztásánál, amelyek ATM vagy IP technológiát tartalmazhatnak. Ez azt jelenti, hogy eltérő átviteli és jelzéstechnológiák használhatók a különböző vezetékes és mobil hozzáférési hálózatok (pl. Internet, ISDN és PSTN, valamint 2G és 3G rádió-hozzáférési hálózatok) összeköttetésére.

A 3G maghálózatok nemcsak széles sávú rádió-hozzáférési technológia alkalmazásán alapuló multimédiás szolgáltatásokat nyújthatnak majd. Ugyanazok a multimédiás szolgáltatások elérhetők lesznek vezetékes hozzáférési és fix-mobil hozzáférési technológiák (pl. vezeték nélküli helyi hálózat vagy Bluetooth vezeték nélküli technológia) révén is.


Az Ericsson a mobil-maghálózatban

Az Ericsson mobil-maghálózata megbízható, végpont-végpont adatátvitelt és optikai maghálózati megoldásokat nyújt a többszolgáltatásos hálózatra áttérni kívánó vezetékes és vezeték nélküli hálózatüzemeltetőknek, illetve az internetszolgáltatóknak egyaránt. Segítségével a hálózatüzemeltetők az áramkörkapcsolt hálózatokról áttérhetnek a csomagkapcsoltra, miközben megmarad a szolgáltatói szintű felügyelet és teljesítmény.

Az Ericsson mobil-maghálózata révén a hálózatüzemeltető telepített rendszerei teljes egészében, azonnal beépíthetők és folyamatosan fejleszthetők annak érdekében, hogy maradéktalanul kihasználhassák a rétegzett architektúra összes előnyét, és rendkívül hatékony, rugalmas platformot biztosíthassanak a 3G számára. Az architektúra lehetővé teszi a hálózatüzemeltető számára, hogy az elfogadható szolgáltatásminőséggel járó optimális átviteli mechanizmust válassza. Az új megoldás hozzájárul a meglévő beruházások védelméhez is, mivel lehetővé teszi a 2G hálózati elemek további felhasználását az új rendszerekben.
A felügyeleti réteg számos hálózati szervert tartalmaz, köztük a mobil kapcsolóközponti (MSC) szervert, a GPRS támogató csomópont (GSN) szervert és a kezdő pozíciót regisztráló (HLR) szervert. Ezek felelősek a végfelhasználó által kezdeményezett hívások és kapcsolatok felállításáért és megszakításáért, a felügyeleti biztonságért, a mobilitás kezeléséért, valamint az áramkörkapcsolt kiegészítő szolgáltatásokért és hasonló funkciókért. Az MSC és GSN szerverek felügyelik a kapcsolati réteg média-átjáróit (MGW-k) az átjáró-felügyeleti protokollon (ITU H.248) keresztül.

A kapcsolati réteg MGW-ket használ az áramkör- és csomagkapcsolt végfelhasználói adatok feldolgozására, mint például kódolás és dekódolás, visszhangzár, többrésztvevős áthidalás, protokoll-átalakítás és QoS leképezés. Az MGW-k hozzáférési kapcsolókként szolgálnak a gerinchálózati kapcsolók és útválasztók felé, ezenkívül felelősek a felhasználói adatokat szállító vivőkapcsolatok felépítéséért is.

Az Ericsson folyamatos technológiai vezető szerepe révén formálja a mobil és széles sávú internetes kommunikáció jövőjét. Az Ericsson több mint 140 országban kínál innovatív megoldásokat, ezzel támogatva a világ leghatékonyabb kommunikációs vállalatainak létrehozását.

(Ericsson sajtóközlemény)

Azóta történt

Hirdetés