Hirdetés

Az első fecskék az Intel 925XE fészekaljából

Az Intel 925XE chipsetjének hivatalos bejelentése után máris több gyártó honlapján felbukkantak a lapkakészlet köré épülő friss alaplapok leírásai – igaz, az Interneten világot látott hírek nyomán némelyikük már ismerősként köszön vissza. Az elsők között kevéssé meglepő módon az Abit, az Asus és az MSI nevét találjuk.

Az Abit játékosoknak szánt, tuningolható Fatal1ty AA8XE alaplapja mellett kibocsátotta szolidabb hűtési megoldásokkal (egy aktív northbridge-hűtővel és OC Stripes nyákhűtéssel) felvértezett, ám ugyancsak számos finomhangolási képességgel propagált AA8XE-3rd Eye elnevezésű modelljét is. A lap nevéből is sejthetően a Guru hardvermonitor-chip és a μGuru funkcióegyüttes révén biztosítja a rendszer túlhajtásához szükséges információkat és beállítási lehetőségeket, dobozában pedig megtalálható a 3rd Eye-nak vagy Guru Clocknak becézett LCD-kijelző, amelyet a géphez csatlakoztatva szem előtt tarthatjuk annak legfontosabb paramétereit.

Az AA8XE-3rd Eye 800 vagy 1066 MHz-es FSB-vel készülő, LGA775 tokozású processzorokat fogad, négy memóriafoglalatába legfeljebb 4 GB összkapacitású DDR2-533/400 modul helyezhető – akár kétcsatornás felállásban is. Egy PCI Express x16, három PCI Express x1, valamint két PCI-aljzattal rendelkezik. Az Abit mérnökei implementálták az Intel High Definition Audio vezérlőjét, amelyhez analóg és optikai digitális ki- és bemenetek járulnak. A lap egy IDE-csatornával és négy SATA-porttal szolgál, támogatva a RAID 0 és 1 üzemmódokat, a hálózati vezérlő pedig gigabit sebességű kapcsolatot biztosít. A kötelező USB 2.0 interfészek mellett összesen három Firewire-400 csatoló is található az alaplapon.

Az Asus P5AD2-E Premium lapról korábban már tudósítottunk, azonban az egzotikus Japán után a termék immár kontinensünkön is elérhető közelségbe került, így érdemes kiegészíteni néhány jellemzővel a rá vonatkozó ismereteket. A gyártó nem csupán az Intel Performance Acceleration technológiáját (PAT) alkalmazza a rendszer sebességének növelése érdekében, hanem saját HyperPath 2 technológiáját is beveti a memóriakésleltetési értékek alacsonyan tartásáért. Az Asus is lehetővé teszi a processzorok gyári frekvenciaszorzójának megváltoztatását is, alacsonyabb szorzó választásával ugyanis emelhető a rendszerbusz sebessége, ami pozitív hatással lehet a gép összteljesítményre.

Az AI Proactive funkciók ugyan nem találtak egyöntetű lelkesedésre a felhasználók között, ám némelyikük valóban hasznos szolgáltatást biztosít. A Stack Cool passzív hűtés a rendszer stabilitását és élettartamát hivatott növelni azáltal, hogy az árammellátásban közreműködő alkatrészek hűtését segíti elő. Az AI NOS automatikus tuningfunkció: akkor emeli a CPU órajelét, amikor a terhelés alapján ezt a leginkább szükségesnek értékeli. Az AI NET2 a gyakori, ám bizonyos körülmények között mégis nehezen feltárható hálózati kábelezési hibákra hívja fel a figyelet. Az alaplap integrált vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmaz, egy antenna csatlakoztatásával máris megteremthető a kapcsolat egy IEEE 802.11b vagy g szabványú WLAN felé.

A P5AD2-E Premium 1066, 800 és 533 MHz FSB-jű, LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron processzorokat egyaránt támogat, és szintén négy memóriafoglalattal rendelkezik, amelyek a DDR2-711 sebesség elérését is biztosítják. Bővítőkártyák számára egy PCI Express x16, két PCI Express x1, továbbá három hagyományos PCI-aljzat biztosított. Az Intel ICH6R déli híd egy IDE-csatornával és négy Serial ATA porttal szolgál, utóbbi támogatja a RAID 0 és 1 üzemmódokat is, de ezzel még nincs vége a felsorolásnak: a Silicon Image chipje újabb négy SATA-portot bocsát rendelkezésre RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokkal, míg egy ITE vezérlőlapka két IDE (Ultra ATA 133/100/66) csatorna számára teszi lehetővé JBOD, RAID 0, 1 és 0+1 tömbök felépítését. A lapon két Gigabit Ethernet interfész, egy nyolccsatornás C-Media audiokodek (koaxiális és optikai digitális csatlakozókkal), egy Firewire-400 és két Firewire-800, valamint nyolc USB 2.0 port kapott helyet.

Az MSI most bejelentett alaplapja, a 925XE Neo Platinum többek között ugyancsak túlhajtási funkcióival akarja elcsábítani vevőit, ebben az esetben is lehetséges a processzor frekvenciaszorzójának állítása, s ezzel a rendszerbusz sebességének emelése. A lap 800 vagy 1066 MHz-es FSB-vel készülő CPU-kat, illetve DDR2-400/533 memóriamodulokat támogat, ez utóbbiak kedvező esetben akár 710 MHz-ig is húzhatók. Egy PCI Express x16, két PCI Express x1 és három PCI-foglalattal látták el a lapot, IDE-csatornából kettő, míg SATA-csatlakozóból négy áll rendelkezésre az ICH6R déli híd jóvoltából, RAID 0 és 1 üzemmódokat biztosítva. Egy további VIA 6410-es chip alakjában még egy IDE-vezérlőt kapott az alaplap, amely RAID 0, 1 és 0+1 tömböket képes vezérelni.

Az audiokodek Azalia 1.0-kompatibilis; a nyolccsatornás hanghoz az analóg csatlakozók mellett koaxiális és optikai digitális be- és kimenet dukál. A Broadcom gyártmányú gigabites hálózati vezérlő a PCI Express interfészre kapcsolódik, vagyis – elméletileg – kis processzorterhelés mellett nagy áteresztőképességet biztosít, mellette még egy Intel chip kapott helyet 10/100 megabites Ethernet-összeköttetés létrehozásához. Az alaplap nyolc USB 2.0 és egy Firewire-400 porttal szolgál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés