Hirdetés

Az ATI lelépte az NVIDIA-t

A Mercury Research piackutató vállalat legújabb GPU-piaci jelentése szerint az ATI Technologies az idei harmadik negyedévben évek óta első alkalommal előzte meg számottevő fölénnyel legnagyobb riválisát, az NVIDIA-t. Az összesített – az önálló, mobil és integrált chipeket egyaránt magába foglaló – rangsor élén továbbra is Intel áll. A félvezetőgyártó óriás 1 százalékponttal 39 százalékra növelte részesedését. A második helyre felkapaszkodott ATI piacrésze 4 százalékponttal 23 százalékra nőtt, míg az NVIDIA 8 százalékpontot veszített befolyásából és jelenleg a piac 15 százalékát birtokolja.

Az önálló, asztali számítógépekbe szánt grafikus processzorok piacán az ATI részesedése 17 százalékkal 55 százalékra ugrott, miközben az NVIDIA szelete 16 százalékponttal 42 százalékra csökkent. A noteszgépekbe és asztali PC-kbe való nem integrált GPU-k összesített piacán a kanadai vállalat előnye még nagyobb: 59 százaléka áll szemben az NVIDIA 37 százalékával.

A jelentés megjelenését követően mindkét vállalat közleményt adott ki. Az ATI az önálló grafikus processzorokkal elért sikereit emelte ki, míg az NVIDIA felhívta a figyelmet arra, hogy a piackutató adatai szerint a csúcskategóriás DirectX 9-gyorsítók szegmenségben 64 százalékos szeletet hasított ki a tortából.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés