Hirdetés

Az AMD processzortervei 2005-2006-ra

A Tweakers.net újabb információkat közölt az AMD ezévi, illetve 2006-ra vonatkozó terveiről. A nem hivatalos útitervből kiolvasható többek között, hogy a Toledóval már idén megjelennek a kétmagos processzorok, ám ez a típus nem számíthat hosszú életre, 2006 első felében máris átadja helyét a Windsor kódnevű CPU-nak, amelynek legfontosabb újítása a DDR2 memóriamodulok kétcsatornás meghajtásának támogatása, a Socket M2 néven felbukkanó (állítólag 1207 érintkezős) új foglalat, a Pacifica kódnevű virtualizáció és a Presidio kódnevű biztonsági funkciók bevezetése.

Az újítások természetesen a legerősebb asztali processzorok körében jelennek meg elsőként, ám – a dupla mag kivételével – még a jövő év folyamán leszivárognak a középkategóriába, sőt az új CPU-foglalat és a dual-channel memóriahasználat a ma a Sempron név által fémjelzett belépő szintre is. A napvilágot látott dokumentumok azért nem adnak egyértelmű választ minden kérdésre, hiszen míg a mellékelt ábra arról tanúskodik, hogy 2006-tól az alsó szegmensben is kétcsatornás DDR2-vezérlőt fognak alkalmazni, addig más források szerint itt megjelenik ugyan jövőre a kétcsatornás vezérlő, ám csak hagyományos DDR modulokkal lesz használható.


Forrás: Tweakers.net

A mobil processzorok terén 2005 második felében az AMD várhatóan bejelenti az asztali gépeket helyettesítő noteszekbe szánt, 35 watt feletti fogyasztású, 939 tűs kétmagos processzorokat. Több vásárlót érinthet azonban, s így a gyártó megítélésére, piaci helyzetére is lényeges hatással bír, hogy az AMD tovább igyekszik csökkenteni a könnyű notebookokba szánt processzorainak – mind a mobil Athlon 64-eknek, mind a mobil Sempronoknak – a fogyasztását, s a 64 bites CPU-k jelenlegi 35 wattos TDP-jét a Turion 64 név alatt népszerűsített famíliával 25 wattra küzdi le. Ezenkívül 2006-ban egy új kategória is megjelenik az útitervben: ultrakönnyű noteszgépek vagy speciális célra szánt beágyazott rendszerek építését fogják lehetővé tenni a 7 wattos maximális fogyasztást fölmutató processzortípusok.

Utoljára hagytuk a közeljövő egyik legfontosabb újítását: a hírek szerint már nem sokat kell várni az SSE3 utasításkészletet támogató AMD processzorokra. Ez a szolgáltatás hamarosan megjelenik az Athlon 64 lapkákban, de még az első félév folyamán elérhetővé válik a Socket 754-es Sempronok számára is. Ezzel párhuzamosan búcsút inthetünk a Socket A-nak is, az új Sempronok a Thoroughbred és a Barton magok K8-asokra való cseréje után már egyöntetűen 754 érintkezőt kapnak. Az idei sebességrekorder az Athlon 64 FX-57 lesz, amely a San Diego mag E0 revíziójára alapozva 2,8 GHz-en fut majd a Tweakers.net információja szerint.


Forrás: Tweakers.net

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés