Hirdetés

Furcsán kap SteamOS-t az AYANEO Next Lite

Hivatalosan nem a Valve operációs rendszere lesz bevetve, de részben azért mégis.

Az előző héten írtunk arról, hogy a SteamOS-hez nyúl az AYANEO érkező kézikonzolja, amely hivatalosan be is mutatkozott. A Next Lite nevű megoldás azonban ezt nem hivatalos formában teszi, mivel valójában a HoloISO kerül előtelepítésre, ami felfogható a SteamOS 3.0, harmadik féltől származó forkjának.

A kézikonzonol tehát SteamOS van, meg nem is. Az biztos, hogy a Valve ezt nem támogatja hivatalosan, de a HoloISO fejlesztői szerint az élmény, szoftveres szempontból, a megfelelő hardveren nagyon hasonló lehet a Steam Deckhez.


[+]

Az AYANEO Next Lite AMD Ryzen 5 4500U vagy Ryzen 7 4800U SoC APU-val kérhető, amely mellé 16 GB-nyi LPDDR4X szabványú rendszermemória kerül, az adattároló pedig 512 GB-os SSD lehet, de a kisebbik processzorral 128 GB is kérhető. Maga a kézikonzol látszólag hasonlít a Next nevű modellre, hiszen ugyanúgy 1280x800 pixeles, 7 hüvelykes, IPS panelt használó, érintésre érzékeny kijelzővel rendelkezik, továbbá a Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 modul sem maradt ki, ahogy a 47 Wh-s akkumulátor is adott.

Furcsa döntésnek számít, hogy a PCI Express 3.0-s NVMe SSD nem pusztán cserélhető, hanem a M.2 2280-as formátumú modellek is megengedettek, ami ebben a méretben nem szokványos, de így a cég szerint a 8 TB-os tárkapacitás is megoldhatóvá válik.

A kék, fehér és fekete színben érkező AYANEO Next Lite elsődleges előnye az ára, ugyanis a beépített SoC APU-tól, illetve a tárkapacitástól függően 299, 349 és 399 dollárért vihető haza. Ez már az a szint, amivel versenyképes lehet a rendszer a Valve kézikonzolja ellen, mivel a Windows 11 licence nem terheli a vételárat, de a Steam Deckbe épített SoC APU még így is erősebb, tehát bizonyos szempontból a hátrány még megvan, mindenesetre az irány jó. Valószínűleg az alapmodell lehet a kedvelt opció, és főleg azok számára, akik leginkább retro élményre vágynak, mivel ilyenkor a 128 GB-os tárkapacitás nem annyira limitáló, miközben az árazás tényleg nagyon baráti. Egyébként a Windows 10 vagy 11 tetszőlegesen telepíthető bármikor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés