Hirdetés

ATI: új középkategóriás mobil grafikus vezérlő

Tavaly november óta a PCI Express interfésszel készülő mobil grafikus vezérlők terén teljesnek mondható az ATI termékkínálata, hiszen az inkább asztali gépeket kiváltó notebookokban a Mobility Radeon X800, a kisebb, könnyebb noteszgépekben pedig a Mobility Radeon X300 és a – már korábban piacra került – X600 jelenthet megfelelő megoldást. A középső kategória azonban sem teljesítmény, sem energiatakarékosság tekintetében nem bírt azokkal a mutatókkal, amelyeket a tömegtermelésre érett technológiák ma képesek biztosítani, így a kanadai vállalat a mai napon új GPU-t jelentett be: a 110 nanométeres csíkszélességgel gyártott, M26 kódnevű Mobility Radeon X700-at.

A chip a Mobility Radeon X800 (M28) architektúrájára épül, ugyanúgy hat vertex egységgel rendelkezik, ám a nagyobb modell 12 pixel-futószalagjánál kevesebbet, szám szerint nyolcat tartalmaz. Az új GPU-val a gyártó a könnyű, kis méretű noteszgépek felső kategóriáját célozza meg, így a grafikus teljesítmény mellett kiemelt szerep jut az energiafelvétel mérséklésének is: erről a PowerPlay 5.0 technológia gondoskodik, amely kisebb terhelés esetén csökkenti a grafikus mag órajelét és tápfeszültségét, sőt további megtakarítást ér el azáltal, hogy a PCI Express interfész 16 csatornájából 15-öt ki tud kapcsolni, ha nincs rájuk szükség. A stabilitást szolgálja az asztali megoldásokból is ismert VPU Recover II, amely a túlzott, képhibákkal, netán a hardver károsodásával járó túlhajtást hivatott meggátolni.

Az új grafikus processzort az ATI a Mobility Radeon 9700 követőjeként pozícionálja, ám közlése szerint az MR X700 teljesítménye a legtöbb alkalmazásban (legalább) kétszer akkora lehet, mint AGP-s elődjének. A Mobility Radeon X700 diszkrét változatban, illetve 64 vagy 128 MB, 128 bites fedélzeti GDDR3 memóriával készül. Az ATI nagy felbontású HDTV anyagok kezelésére is felkészítette a vezérlőt, amely komponens kimenettel is rendelkezik. Kifejezetten multimédiás célokra szánt noteszgépek számára az ATI olyan AXIOM modult is készít, amelyen a Theater 550 tuner foglal helyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés