Hirdetés

ATi R300 a Computexen!

Az R300-ról a szakavatottak már mindent tudnak, mi azonban ezúttal nem tartozunk közéjük. Ennek ellenére, aki figyeli az internetet, különös tekintettel az Anandtech-re, már tudhat egyet, s mást.

Az ATi R300 már működik, az E3 és a Computex is bizonyította ezt. Az id Software új nagyágyúja, a Doom III például egy R300-as demó gépen futott az E3-on, mégpedig -- John Carmack, az id vezető programozója szerint -- azért, mert "jelenleg az R300 az a platform, amely a leggyorsabban futtatja az új játékot.

Egy R300-as kártya egy VIA KT400-as alaplapban is feltűnt (Computex), bár, mint utólag kiderült, csak a működő 8X-os AGP bizonyítása végett. A SiS Xabre 400 ugyanis egyelőre akad a VIA chipsetjével. Azt sem tudni még pontosan, hogy 0.15, vagy 0.13 mikronos eljárással készítik az új chipet, pedig ez a költségek és a megjelenés tekintetében kritikus kérdés. Az ATi szerint nyár végén már megvásárolható lesz az R300, ez pedig inkább utal a 0.15 mikronra, hiszen jelenleg nem állnak készen a 0.13 mikronos gyártósorok teljes kapacitásban.

A 0.15 mikron mellett egyre több helyről hallani olyan pletykákat, miszerint 10 rétegű NYÁK-ot igényel majd az új fenegyerek. Nos, a 8 rétegre tervezett GeForce4 sem egy egyszerű megoldás, ráadásul a bonyolult megvalósítás mind áramfelvételben, mind pénztárcánk csapolásában nagy fogyasztó. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az R300 is 256 bites memóriabusszal és teljeskörű DirectX 9 kompatibilitással érkezhet, akkor máris megkaptuk a következő, halandó ember számára nem megfizethető grafikus megoldást.

A fentieket látszik alátámasztani az a tény is, hogy az RV250 hamarosan megjelenik, méghozzá a jelenleg széles körben elterjedt Radeon 8500LE és Radeon 8500-as kártyák leváltása végett (az RV250 állítólag már hónapok óta rajtra kész, de az ATi pénzügyi okokból nem adta ki -- túl hamar tromfolta volna saját aduját, a Radeon 8500-at).

Bármit is hoz a jövő, egy biztos: az ATi nem alszik, ne lepődjünk meg tehát, ha meglepnek minket :).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés