Hirdetés

ATi interjú -- R300 ''infók''

Az interjút természetesen nem másoljuk ide, akik az autentikus forrásokat kedvelik, a fenti linken mindent megtalálnak. Pár dolgot azonban kiemelünk: az ATi embere feltűnően magabiztosan nyilatkozott, ami talán jó jel. Naponta hallunk híreket arról, hogy hogyan veszi meg kilóra az Intel az AMD-t, vagy az nVidia az ATi-t, ha akarja. Nos, úgy tűnik, ez azért még nem aktuális...

Az ATi piacvezető a mobil szegmensben, pontosabban a diszkrét (különálló) grafikus megoldások terén. Itt az első negyedévben 62 százalékos részesedése volt. A chipsetbe integrált grafikus chipeknél az Intel a nyerő, már ami a mobil piacot illeti.

Az ATi nagy hangsúlyt fektet arra, hogy aktív résztvevője legyen a "Nagyok Tanácsának", azaz szeretné megnyerni a Microsoftot, hogy a DirectX platform fejlesztését együtt csinálják (ez sikerült is nekik, az ATi R300 a fejlesztői platformja a DirectX 9.0-nak), nem akar kimaradni az OpenGL "buliból" sem, illetve általában szeretne befolyást szerezni a piacon. Ezen törekvésük egyelőre sikeres.

Nem maradhatott ki persze a "nagy kérdés" sem, azaz, hogy mit és mikor várhatunk az R300-tól, az ATi következő generációs videochipjétől. A válasz diplomatikus, de felcsigázó volt: "Az R300 akkor jelenik meg, amikor a DirectX 9.0, rengeteg új funkcióval. (...) Az R300 is akkora teljesítményugrást hoz majd, mint amit a Radeon 8500 hozott az eredeti Radeonhoz képest, tehát kétszeres teljesítménynövekedést. (...) Az ATi célszerűen 9-12 havonta frissíti termékcsaládját egy nagyon új chippel, ilyenkor a komplexitás és a teljesítmény is megkétszereződik (Radeon: 30 millió tranzisztor, Radeon 8500: 60 millió tranzisztor, R300: ?)."

Nos, értékítélet nélkül mondhatjuk, hogy az ATi erősödése a piacon nekünk, fogyasztóknak mindenképpen jót tesz (10 évvel ezelőtt más volt ám a képlet ugyanezen cégnél!).

Azóta történt

Előzmények

  • ATi R300 híresztelések...

    Már a nevét is tudni vélik az ATi új generációs videochipjének... vajon mit várhatunk a Radeon 10000-től?

Hirdetés