Hirdetés

Athlon 64: a soványabb gyorsabb?

A szingapúri VR-Zone az elmúlt két hétben több rövidebb írásban is foglalkozott az AMD 90 nanométeres technológiával gyártott Athlon 64 processzoraival. A lap lelkesedését az táplálja, hogy egyik olvasója már hosszabb ideje nyüstöl egy Oakville magos (mobil felhasználásra szánt) chipet, és folyamatosan osztja meg tapasztalatait olvasótársaival. A Boss50 becenévre hallgató felhasználó legutóbb hevenyészett méréseket végzett a 3500+ jelölésű, 2,2 GHz-es sebességen futó, 1,35 voltos tápfeszültséggel működő processzorral, és azt találta, hogy az CPUmark és SuperPI alatt nagyobb teljesítményt nyújt, mint az azonos frekvencián üzemelő – 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott – előd.


A mobil felhasználásra szánt Oakville (Kép: VR-Zone)

A VR-Zone szerint a jobb teljesítményre a javított memóriavezérlő adhat magyarázatot. Ám ennél több fejlesztés is felbukkanhat a 90 nanométeres Athlon 64-ekben.

Amint arról hírt adtunk, az AMD nyolcadik generációs processzorarchitektúrájának fejlesztéséért felelős Kevin McGrath az év elején egy előadásában elmondta, hogy az AMD64 chipek közeli jövőben megjelenő revízióiban számos újdonság bukkan fel. Mint közölte: a rövidesen várható új revíziók – értelemszerűen a többszálú végrehajtás teljesítményét javító két utasítás kivételével – már képesek lesznek az Intel Prescottban debütált SSE3 (Prescott New Instructions) utasítások kezelésére. A chipek emellett a Pentium 4-ben is alkalmazott megoldáshoz hasonlóan védekeznek a túlmelegedés ellen: a megadott maghőmérséklet elérésekor csökkentik működési frekvenciájukat.

Egyben javul a Hammer processzorok adat-előbehívásának hatékonysága is és nő a write combining pufferek mérete. Érdekes újítás, hogy a chip dekódere egyes LEA (tényleges cím betöltése) utasításokat ADD (összeadás) utasításra cserél, ennek végrehajtása ugyanis kevesebb ciklust igényel – mondta akkor McGrath.

Egyelőre azt nem tudni, hogy e fejlesztések belekerültek-e már a 90 nanométeres chipekbe, az azonban biztos, hogy az újítások többsége a processzor teljesítményének javítását szolgálja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés