Hirdetés

Maghasadás az AMD-nél

Az AMD tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy elkészült az egy lapkán két processzormagot tartalmazó AMD64 processzorok terveivel. A sunnyvale-i processzorgyártó újonnan kiadott útiterve szerint a kétmagos Opteron chipek a jövő év derekán, míg az asztali számítógépekbe szánt változatok a jövő év második félévében jelennek meg.

A két magot tartalmazó processzorok kezdetben 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek majd. A dual core Opteron chipek kódneve Egypt (800-as széria), Italy (200-as széria) és Denmark (100-as széria), míg a kétmagos Athlon 64 fejlesztése Toledo néven fut. A szerverekbe és asztali számítógépekbe szánt változatok a gyorsítótár méretében, működési frekvenciájukban és a HyperTransport linkek számában különböznek majd egymástól – írja a CNET.

Amint Barry Crume, az AMD Opteron részlegének igazgatója elmondta: a kétmagos processzorok bevezetésével úgy növelhető a chipek teljesítménye, hogy fogyasztásuk nem növekszik, hiszen alacsonyabb sebességen futnak, mint egymagos társaik. Ráadásul a szoftverkompatibilitás sem okozhat problémát, mert a legtöbb operációs rendszer és szerveralkalmazás fel van készítve a többprocesszoros működésre.

Az Intel hasonló indokok miatt döntött nemrég a kétmagos processzorok felkarolása és a Pentium 4 alapját képező NetBurst mikroarchitektúra elvetése mellett. A nagyobb chipgyártó szintén a jövő évben tervezi piacra dobni dual core szerver- és asztali processzorait, ám azt egyelőre nem tudni, hogy hol járnak a fejlesztéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés