Hirdetés

ASUS Sabertooth 990FX R3.0 alaplap: az első TUF lap AURA világítással

Az AM4 platform érkezése előtt még az ASUS kihasználja az AMD AM3+ platformban rejlő utolsó csepp erőt is.

Valószínűleg kevesen gondolták, hogy az ASUS előrukkol egy új alaplappal, ami az immáron 5 évesnél is öregebb AMD AM3+ foglalatra épül, de a tajvani gyártó mégis megtette. Noha voltak erre utaló jelek az idei Computex kiállításon, de annak fényében mégis furcsa ez a döntés, hogy az AM4-es platform előreláthatólag az idei év végén, várhatóan december folyamán - minden bizonnyal a karácsonyi szezonra időzítve - érkezik. Valószínűleg láttak még kiaknázatlan üzleti lehetőséget a platformban, amit a TUF családban még tudnak érvényesíteni, hiszen a Sabertooth 990FX R3.0 pontosan ide érkezik.


[+]

Az első ASUS Sabertooth 990FX alaplap 2011 közepén debütált, amit a Gen3 R2.0 követett 2013 elején, tehát majd három és fél év telt el a mostani, R3.0-s változat megjelenésig. Értelemszerűen az alapok, mint a foglalat és a 990FX/SB950 lapkakészlet páros nem változtak. A 8+2 tápellátó fázissal és TUF komponensekkel szerelt, négy DDR3 DIMM modul fogadására képes ATX méretű alaplapra ezúttal is négy darab PCIe 2.0 x16 foglalat került, de ebből az egyik maximum x4 sebességre képes, a többi x16/x16 vagy x16/x8/x8 kiosztással operál. SLI és CrossFire támogatás van természetesen, illetve két foglalat SafeSlot kialakítású, azaz fémerősítéssel látták el. A PCI foglalatokat 2016-ra teljesen elhagyták, cserébe két PCIe 2.0 x1 áll rendelkezésre.


[+]

Ezúttal a csatlakoztatható tárolók maximális számát a külső vezérlők elhagyásával megkurtították, és az SB950 is csak öt darab hagyományos SATA 6 Gbps kivezetést kapott. A hatodik a M.2 foglalatba illeszthető SSD lehet, mely a SATA mellett PCIe módú tárolókat is fogad (NVMe-t nem). Emellett felszerelték egy darab Intel I211 Gigabit Ethernet vezérlővel, Realtek ALC1150 nyolccsatornás hangkodekkel, továbbá USB portokkal. 2.0-s szabványú aljzatból az SB950 által vezérelve nyolc, míg 3.0-sból ASMedia vezérlőre kötve ugyanennyi áll rendelkezésre. Emellett USB 3.1 Type-A és Type-C foglalatokra is futotta, előbbiből három darabra is, természetesen külön vezérlőkre aggatva.


[+]

Ami újdonság még az álcafestéssel ellátott, 24/7 órás használatra kihegyezett, strapabírónak kikiáltott alaplap kapcsán, hogy ez az első TUF alaplap, amire felszerelték az Aura fantázianevű, szoftverből változtatható színű és különféle effektekkel operáló LED világítást. Természetesen a korábban megismert TUF funkciókat, mint ThermalRadar 2, ESD Guard 2, LANGuard ez a modell is megörökölte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron jelenik meg, de minden bizonnyal nem kell már rá sokat várni. Ami biztos, hogy 5 év garanciát vállal rá a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés