Hirdetés

Egy DisplayPortról biztosítja a 4K-t és a 144 Hz-et az ASUS

Na persze nem mindegy, hogy milyen interfészről, ugyanis követelmény a Display Stream Compression támogatása.

Az ASUS bejelentette a világ első olyan kijelzőjét, amely mindössze egy DisplayPort interfészen képes átpréselni 4K-s 144 Hz-es képi tartalmat. A 43 hüvelykes szerkezetnek ehhez nem csak szimpla DisplayPort 1.4-re volt szüksége, hanem egy olyan verzióra, amely támogatja a Display Stream Compression 1.2-es szabványt. Ez biztosítja ugyanis az a rendszert, amely alacsony késleltetést és vizuálisan megfelelő minőségű (matematikai szempontból veszteséges) tömörítést kínál ennyi információ egyetlen kábelen keresztül történő továbbítására.

Mivel a Display Stream Compression kötelező elem a 4K-s 144 Hz-es megjelenítéshez, így a grafikus vezérlő oldalán is olyan kijelzőmotor szükséges, amely támogatja ezt. Egyelőre csak az AMD Radeon RX 5700-as sorozat rendelkezik megfelelő háttérrel hozzá, de ez egy iparági szabvány, tehát a jövőben szélesebb támogatottságnak fog örvendeni.


[+]

Az ASUS új ROG monitorának legtöbb képessége még ismeretlen, de annyi már biztos, hogy megfelel a VESA DisplayHDR 1000 specifikációknak, illetve támogatja az AMD FreeSync 2 HDR-t is. Utóbbi nem csak variálható frissítési frekvenciát biztosít, hanem megszünteti a megjelenítő oldali tone mappingot, így a monitor képes a játék oldalán számolt tone mapping eredményét direkten megjeleníteni. Mindemellett megemlítendő még a DCI-P3 színtér 90%-os lefedettsége, illetve a 10 bites színenkénti színmélység.

Az újdonságot egyelőre csak prezentálta a cég, de állítólag valamikor idén megjelenik. A képességei miatt érdemes már most belekezdeni a gyűjtésbe, mert valószínűleg nem lesz olcsó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés