Hirdetés

ASUS PA248Q ProArt IPS kijelző grafikus munkára – egy lépés előre, egy hátra?

A tajvani gyártó bejelentette, hogy egy újabb modellel, a PA248Q-val bővül a grafikus munkákra szánt ProArt kijelzőcsalád, így az általunk is tesztelt 23"-es PA238Q és 24"-es PA246Q mellett ez lesz a harmadik (fél-)professzionális kijelző az ASUS kínálatában. A szintén 24"-es PA248Q az eddigi modellekhez hasonlóan IPS panellel büszkélkedhet, felbontása pedig a képaránynak megfelelően 1920x1200 pixel.


[+]

Ezek alapján jogosan arra következtetnénk, hogy az újdonság a még CCFL háttérvilágítással szerelt PA246Q LED-es utódja lesz, viszont a színtér lefedettséggel kapcsolatosan a PA238Q-nál is látott 100% sRGB-t és 72% NTSC-t adták meg, az Adobe RGB-ről pedig szó sem esik. Így inkább arra tippelnénk, hogy az új kijelzőben a kisebb modell gyengébb (e-IPS) paneltechnológiájára és az ott is használt LED-es háttérvilágításra építettek, csupán a felbontást növelték meg – ezáltal nőtt 24"-re a képátló – illetve az elérhető maximális fényerőt tolták ki 300 cd/m²-ig. A többi paraméter, mint a 6 ms-os válaszidő, a 178 fokos betekintési szögek, valamint az 1000:1 natív kontrasztarány hozza a családtól elvárható értékeket.


[+]

Külsejét tekintve az újdonság jól illeszkedik a már meglévő portfólióba, az USB kapuk (amiből a PA248Q-ra 4 darab USB 3.0-s jutott) mennyiségét és a képarány eltérésből adódó méretkülönbséget leszámítva teljes mértékben a PA238Q-ra hajaz. Ez tehát egyben azt is jelenti, hogy a kijelző forgatható, dönthető, magassága állítható és a portrémód sem hiányzik. Nem hiányzik a PA248Q-ból az ASUS exkluzív QuickFit Virtual Scale funkciója sem, amellyel a fényképek és dokumentumok tényleges méretükben tekinthetők meg a képernyőn. A QuickFit Virtual Scale A/4, Letter, 8” x 10”, 5” x 7”, 4” x 6”, 3” x 5” és 2” x 2” méretek megjelenítését támogatja. A rugalmasabb használat érdekében az igazításhoz centiméter és hüvelyk alapú rácsok is megjeleníthetők. A QuickFit egyetlen billentyűkombinációval aktiválható, illetve a PA248Q ezen felül hét különböző háttérszín használatát is felkínálja.


[+]

A PA248Q-n egy ötirányú navigációs gomb kapott helyet, amely a joystickhoz hasonlóan kezelhető. Ezzel érhetők el a QuickFit-beállítások, valamint az összes képernyőmenü- (OSD-) funkció. Az OSD-gyorsbillentyűk személyre szabhatók: a 10 leggyakrabban használt OSD-funkció közül választható ki, hogy a két gyorsbillentyű melyik funkciót hívja elő. A „kép a képben” (Picture-in-Picture, PIP) és a „kép a kép mellett” (Picture-by-Picture, PBP) funkciókkal a különféle forrásokból származó képek egymás mellett jeleníthetők meg, és bármikor egyszerűen váltani lehet a fő és a PIP-forrás között, beleértve a hangot is.

A monitor hátoldalán D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort képbemeneteket találhatók, így ebben a tekintetben minden igényt kielégít. Az ASUS ProArt PA248Q hazánkban előreláthatólag május végén válik elérhetővé, 129 900 Ft-os ajánlott bruttó végfelhasználói áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés