Hirdetés

Hamarosan Noctua hűtéssel debütál az ASUS új GeForce RTX kártyája

A klasszikus színekben feszítő, GA104-es GPU-val szerelt megoldásnak valószínűleg nem lesz gondja a túlmelegedéssel.

Voltak korábban pletykák, hogy a méltán népszerű Noctua közre fog működni az ASUS-szal egy VGA kapcsán, s bár egy-két korai renderkép kiszivárgott (plusz az Eurázsiai Gazdasági Unió adatbázisában is akadt egy "gyanús" bejegyzés), a többség erős fenntartással kezelte a dolgot, mert a két cég nem nyugtázta a sztori valós voltát. A kétségek ideje azonban lejárt, és a szóban forgó vezérlő kikerült a tajvani óriás weboldalára; üdvözöljük köreinkben az ASUS GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition kártyát.


[+]

A 310 mm hosszú újdonságot szemügyre véve rögtön feltűnnek a baglyos társaság 120 mm-es csúcsventilátorai, a Sterroxból készült lapátokkal operáló NF-A12x25 PWM-ek, amely típust még 2018-ban módunkban állt kicsit nyúzni egy teszt erejéig, és maradandó hatást keltett bennünk. A barna keretbe foglalt bordázat közös fejlesztés eredménye, és a hővezető csövek pozícióját, valamint a lamellák sűrűségét pont ezekhez a légkavarókhoz optimalizálták.


[+]

Természetesen a 0 dB-es, félpasszív üzemmód támogatott, és jelen esetben 50 °C-os GPU-ig van érvényben, s mindehhez dupla BIOS jár; az alapértelmezett Q mód (minden bizonnyal Quiet, azaz csendes) finomabb ventilátor görbével dolgozik a zajterhelés csökkentésének érdekében, míg a P mód (Performance, tehát teljesítményorientált) a hőfokok minél alacsonyabbra kényszerítését tűzte ki célul. Biztos nem lesz gyenge a kicsike, hiszen az újonc 4,3 slot (87,5 mm) vastag!

[+]

A fém hátlapi takarólemezen is visszaköszön ránk a Noctua (szerintünk) visszafogottan gusztusos barna/bézs színkombinációja, s ahogy az várható volt, a backplate nem csupán merevít (vagy dizájnelem), hanem szerepet játszik a megfelelő szellőzés elérésében, mivel rendesen raktak rá perforációkat.


[+]

A tápellátás két nyolctűs PCI Express csatlakozón (meg ugye magán a PCI Express sínen) keresztül valósul meg, miközben a GPU Boost a referencia 1730 MHz helyett 1815 MHz-es Gaming és 1845 MHz-es OC frekvenciáig merészkedik, de a 8 GB-nyi GDDR6 VRAM 14 GHz-es effektív órajelével szokás szerint nem babráltak. Lesz egy verzió, ami a nevéből elhagyja az OC utótagot; ez 1725, illetve 1755 MHz-es Gaming és OC órajelekkel serénykedik. A rozsdamentes acélból gyártott I/O plate-en ugyancsak tapasztalható némi – pozitív irányú – eltérés az NVIDIA iránymutatásától, ugyanis a három DisplayPort 1.4a mellett nem egy, hanem két HDMI 2.1 kimenet található. Árakat egyelőre nem közöltek, de hogy nem két zacskó vetőmagos a történet, az biztos.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés