ASUS blog: tizenöt éves a ROG

2006-ban „alapították meg” az ASUS-nál a játékosok köztársaságát, a ROG-ot.

Projekt G néven indult, első termékként pedig egy extrém tudású, Pluto kódnévre hallgató alaplap kifejlesztését tűzte ki célul az ASUS speciális részlege, mely mára gyakorlatilag külön céggé vált a cégben, és amely idén ünnepli tizenötödik születésnapját. Ez a Republic of Gamers, más néven a ROG.

A Pluto nevű alaplap végül Crosshair néven került piacra – AM2 foglalattal, nForce 590 SLI lapkakészlettel és extrém tuningra kihegyezett BIOS-szal, illetve tápellátással. A különleges (és akkoriban igencsak drága, 80 000 forintos) lap hátoldalán, a mai OLED kijelzők előfutáraként még egy apró LCD kijelző is trónolt, mely adott esetben segíthette a hibakeresést, dobozában pedig egy mikrofon is lapult, hogy megkönnyítse az online játékok világában a kommunikációt.


(forrás: Republic of Gamers) [+]

Az első időben a ROG tulajdonképpen az extrém tudású alaplapok gyűjtőneve volt (a Crosshair például még ASUS logót viselt, és a gyártó akkoriban használt színeit és dizájnját kapta), ám ahogy teltek az évek, a divízió egyre több szabadságot kapott, így megjelenhetett a lapokon saját márkajelzésük és külsőleg is elkezdtek eltávolodni a klasszikus ASUS kinézettől. Ezzel párhuzamosan a termékskála is bővült.


(forrás: ASUS) [+]

Mint a játékosok számára talán legfontosabb komponens, az alaplap után a videokártya következett: az első ilyen termék a Matrix EN9600GT/9800GT páros volt. Ezeket sem neveznénk éppen átlagosnak: szoftverből lehetett állítani az órajelet, a tápfeszültséget és a ventilátor fordulatszámát. Ugyanitt profilokat is elmenthettünk stb. A később érkező Matrix GT285 érdekessége, hogy RGB világítást kapott – ez akkoriban még nem volt igazán szokás, ráadásul itt a színeknek jelentése is volt, a terhelés szintjét tudhatta meg belőle a felhasználó.


[+]

A grafikus lánc másik vége is kapott ROG-fejlesztést: a Swift PG278Q nemcsak az első ROG logós monitor, de az első WQHD felbontású G-Sync kompatibilis megjelenítő is volt a piacon.


[+]

Komponensek és perifériák után jöttek a teljes rendszerek: a ROG GR8 mini PC vagy a 2008-ban piacra dobott G70, az első dedikált gamer notebook az ASUS-tól. Ez a 17,3”-es monstrum SLI-be kötött grafikus kártyákat és kétmagos processzort kapott, ráadásul beleépítettek egy második kijelzőt is a játék közben érkező üzenetek számára. És ha már ROG notebookok: ne feledkezzünk meg a valaha készült talán legextrémebb ilyen termékről, a GX700-ról, a világ első vízhűtéses noteszgépéről. Az asztali oldalon az érdekességek közé sorolható még a gombnyomással tuningolható Tytan PC, és ma már a mobiltelefonok piacán is találkozhatunk a ROG márkával a – szintén játékosoknak szánt extrákkal felvértezett – ROG Phone képében.


[+]

Most, a tizenötödik születésnap örömére pedig Magyarországon egy újabb termékkategóriában jelenik meg a ROG logó, még ha csak ideiglenesen is: a hazai játékosok, rajongók számára elkészült a ROG Skate. A magyar gyártású és tervezésű gördeszkát a Republic of Gamers Facebook és Instagram oldalán sorsolják majd ki a látogatók között, akik így majd nem csak a gép előtt csiszolgathatják ügyességüket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények