Asus blog: R9 290X Matrix Platinum, az extrém tuningos VáGyAk netovábbja

Már a tajvani gyártó Radeon R9 290X DirectCU II OC típusú kártyája is remekül sikerült, de úgy fest, hogy az ASUS nem érte be ennyivel, így most itt az R9 290X Matrix Platinum, mely a ROG sorozat keretein belül a piacon elérhető "legbikább" R9 290X címére tör.


[+]

A kártyát a kezünkbe véve azonnal megállapítottuk, hogy itt bizony valóban egy nagyágyúról van szó, hisz szélessége 14, míg hosszúsága 29,5 centiméter. A 14 colos notebookdobozt megszégyenítő méretű csomagolás a kártyán kívül két tápátalakítót, egy matricát, illetve a szokásos kis leírást és telepítőlemezt rejtette.


[+]

Magasságát tekintve egy standard, 2 kártyahelyet felemésztő megoldásról beszélhetünk, melynek hűtéséről két darab 10 centiméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik. A elülső légkavaró a CoolTech koncepción alapszik, ahol is a belső lapátok nagyon sűrűn helyezkednek el, és kialakításuk is olyan, hogy alapvetően lefelé koncentrálnak nagy légszállítást. Ez a hideg levegő a borda belső részét találja el úgy, hogy végigfut a kifelé tartó lamellákon, felvéve a hőt. Itt jönnek képbe a ventilátor külső lapátjai, melyek ritkábban helyezkednek el, és úgymond a hagyományos kialakítás jellemző rájuk. Ennek a résznek az a feladata, hogy a befújt és felmelegedett levegőt távolítsa el a hűtőborda pereméről. A kártya hátoldalának hűtéséről sem feledkeztek meg, hisz az a kategóriának megfelelő fekete fémlapot kapta meg.


[+]

A levegő egy feketére festett borda felé irányul, melyen összesen 5 darab, egyenként 10 milliméter átmérőjű hőcső kígyózik át, melyek a DirectCU rendszernek megfelelően közvetlenül érintkeznek a GPU felületével.


[+]

A Matrix Platinum oldalán egy különféle színekben pompázó ROG embléma is helyet kapott, mely kivételesen nem csak egyszerű díszítőelem, ugyanis a színek különféle üzemi módokat takarnak. A kék szín üresjárat esetében aktív, a narancs közepes terhelés esetében, míg a piros maximum közelében kapcsol be. A zöld szín akkor látható, ha a megnyomjuk a kártya végében található Safe Mode kapcsolót, mely egy csapásra gyári alaphelyzetbe állítja a kártya különböző paramétereit.


[+]

A kártya oldalának első részében is lapul egy apró kapcsoló, amivel a különféle limiteket (fogyasztás, órajel, feszültség) lehet feloldani. Safe Mode mellett található a Matrix Memory Defroster gombja, mely folyékony nitrogénnel való hűtés esetében csökkentheti a jegesedést.

Természetesen erről a kártyáról sem maradt le a VGA HotWire érintkezősora, melyek előnyeit az ASUS OC Panel nevű kiegészítősével lehet kihasználni.


[+]

A DIGI+ tápellátás estében sem spóroltak a tervezők, ugyanis az nem kevesebb mint 14 fázist kapott, ami a R9 290X DirectCU II OC esetében látott 8 darabhoz képest jelentős előrelépés. Túlhajtásra született kártyáról lévén szó a gyári tuning sem maradt el, így mintegy bemelegítés gyanánt a GPU-t a referencia 1000 MHz-éről 1050 MHz-re emelték. Az összesen 4 GB memória a korábban általunk tesztelt ASUS R9 290X-hez hasonlóan Elpida márkajelzéssel bír, típusjelzésük pedig W2032BBBG-6A-F. Ezek gyárilag 1500 MHz-es tempóra képesek, bár ezt az ASUS nem használta ki, bár a referenciát így is túllépik, hisz a chipek 1250 MHz helyett 1350 MHz-en ketyegnek. Ezek a gyári órajelek pontosan megfelelnek az R9 290X DirectCU II OC modellnél látottaknak.


[+]

A hátlaphoz most sem nyúltak a tervezők, így ott elsőként két DVI-D portba botolhatunk, melyeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követ. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk.

Folyékony nitrogén híján nem tudtunk túlzottan elmerülni a kártya képességeiben, de azért egy gyors próbát nem hagyhattunk ki. Elsőként a hűtést vizsgáltuk meg. Üresjáratban hallottunk egy kis motorzajt, de ez szerintünk még bőven az elviselhető küszöb alatt van. Terhelés mellett alig hangosodott fel a kártya, így összességében elmondhatjuk, hogy az ASUS itt hozta a szokásos remek formáját.

Végül a tuningot is megnéztük. A GPU-val 1110 MHz-ig jutottunk, míg a memóriát 1550 MHz-ig sikerül felsrófolnunk. Ugyan ezek nem kiemelkedő eredmények, de ne feledjük, hogy a kártyát elsősorban olyanoknak tervezték, akik nem riadnak meg egy komolyabb feszültségemeléstől, valamint csuklóból rántják le a gyári hűtést, és pattintják fel a folyékony nitrogén fogadására képes kis tartályt.


[+]

Az ASUS R9 290X Matrix Platinum ajánlott bruttó fogyasztói ára 194 900 forint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények