Asus blog: ASUSPRO B551L - B, mint "bizniszbook"

Az ASUS-tól sem állnak távol az üzleti masinák, melyek ASUSPRO jelzés alatt kerülnek forgalomba. Híreink között korábban szerepelt már ilyen gépezet, méghozzá egy 14 colos Ultrabook, élőben azonban B szériás gép még nem járt a kezünkben. Egészen mostanáig, ugyanis kézhez kaptuk a gyártó bejelentés előtt álló B551L jelzésű notebookját, ami nagyban hasonlít a korábbi hírben szereplő BU400-as modellre, de ebben az esetben 15,6 colos méretkategóriával van dolgunk, Ultrabook minősítés nélkül.


[+]

A gép 2,31 kilogrammot nyom a mérlegen, mérete pedig 383 x 259 x 26,1 milliméter, amivel az Ultra jelzést nem érdemli ki, tehát hagyományos notebookkal állunk szemben, ami kívül nagyon kellemes, puha tapintású, teljesen sima felületű matt műanyag borítást kapott, viszont a billentyűzet körüli rész és a gép oldalára visszahajtott csuklótámasz szálcsiszolt alumínium. Műanyag létére fogásra nagyon jó minőségű a B551L, bár a kijelző egy picit hajlékony és hajlamos egy minimális remegésre. Ez ne tévesszen meg senkit, a szénszál erősítésű fedél meglehetősen ellenálló, és kárpótol bennünket még a kategóriában kötelezőnek mondható 180 fokos nyitási szög, ami egy kézzel is nyitható és nagyon finoman csukódik.


[+]

Rátérve a konkrét technikai paraméterekre, vélhetően az összeállítás leggyengébb pontja a kijelző, hiszen a kissé széles keretbe foglalt, 1366x768 pixeles, matt TN+film panel ma már keveseket hoz lázba, de azt tudjuk, hogy létezik belőle szintén matt, de Full HD-s IPS panelváltozat is, ami biztató.


[+]

A notebookban az Intel Core i5-4258U processzor dolgozik (de lesz i7 opció), a megjelenítésért pedig a benne található Iris Graphics 5100 IGP felel. Az összeállításban 4 GB RAM-ot találtunk, aminek bővíthetőségéről nincs információnk. Ami biztos, hogy a gépben fizikailag egy 500 GB-os SSHD található, míg egy 500 GB-os HDD (7200 rpm) az optikai meghajtó helyére becsúsztatható rekeszben (konkrétan megnevezve: OptiBay) foglal helyet – de ide akkumulátort is lehet tenni.Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy az általunk próbált modell egy mintapéldány, így ezek a paraméterek mind változhatnak.


[+]

A gép alján a 45 Wh-s akkumulátor kivehető, cserélhető és ezalatt található meg a SIM foglalat is, tehát a notebook a Gigabit Ethernet és a kétsávos Wi-Fi+Bluetooth 4.0 vezérlő mellett 3G kapcsolatot is képes létesíteni, ami ebben a szegmensben elvárható. Emellett csatlakozókkal is szép számmal ellátták, 1 darab USB 2.0, 3 darab USB 3.0, hibrid jack aljzat, VGA és DisplayPort kimenetek közül választhatunk. Említést érdemel még a beviteli részleg is. Sajnos a billentyűzetben nincs háttérvilágítás, de a gombok meglepően hosszú úton járnak, a gépelés kényelmes, egy kicsit határozottabb nyomáspont viszont nem ártana. A touchpad jó és két különálló gombot is kapott, melyek csendben teszik a dolgukat és szintén könnyedén járnak.


[+]

Az ASUSPRO gépeket a gyártó egyébként meglehetősen sokféle módszerrel tesztelik (ütődés, rázkódás, zsanérterhelés, stb.), hogy megfeleljenek az üzleti élet igényeinek, így nem csak a fedelet, hanem a fontos pontokon (a gép sarkait) is ellátták plusz erősítéssel, az oldala fémből van (ahogy említettük), a billentyűzet pedig cseppálló. Üzleti mivoltát a gépnek nem csak a fent felsoroltak hangsúlyozzák, hanem a TPM, a SmartCard és az ujjlenyomat-olvasó modul, valamint az Anti-theft technológia is, de a vPro és a dokkolhatóság lemaradt.


[+]

Összességében véve nehéz bármit mondani a B551L-ről, hiszen az árát és egyelőre a pontos konfigurációt sem ismerjük, de egészen kellemes összeállításnak tűnik, melynek persze vannak hiányosságai, de ezeket nem mindenki fogja hiányolni, ha jó árban lehet majd hozzájutni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények