Hirdetés

Beszáll a VGA-piacra az ASRock?

A vállalat állítólag tavasszal indítaná az első rohamot, méghozzá AMD Radeon grafikus vezérlőkre építve.

A DigiTimes friss információi szerint az alaplapjairól ismert ASRock a VGA-piac felé kacsingat. Ez nem számít szokványos piaci lépésnek, hiszen korábban inkább – részben vagy teljesen – elhagyták a cégek az említett szegmenst, de nem elhanyagolható tényező, hogy az VGA-k ára jelenleg az egekben van, és a jelenlegi előrejelzések szerint őszig semmiképpen sem várható árcsökkenés. Sőt, manapság egyre inkább a további drágulás lehetősége tűnik reálisnak.

Annyi biztosan kijelenthető, hogy a piaci viszonyok egyhamar nem normalizálódnak, és valószínűleg az ASRock is ezt szeretné kihasználni. Ennek egyszerű oka van: ha az aktuális állapot tartós marad, márpedig jelenleg úgy tűnik, akkor még úgy is megéri belépni a VGA-piacra, hogy várható eladások nem túl nagyok.

A DigiTimes szerint az ASRock AMD Radeon grafikus vezérlőket tervez kiadni, de arról nincs adat, hogy pontosan milyen lapkákra épülőket. Nehézséget jelenthet, hogy az AMD nem tervezi a legyártott GPU-k mennyiségének növelését, ugyanis a vállalat korábban megjegyezte, hogy inkább a memóriából van hiányuk. Utóbbira a memóriagyártók reagálhatnak, elvégre a növekvő megrendeléseket teljesítik, viszont ez a folyamat hosszadalmas, tehát az AMD év elején leadott igényeinek jó eséllyel csak az év második felében lesz valóban tapasztalható piaci hatása. Addig pedig az ASRock esetleges nevezése súlyosbítja az AMD többi partnerének ellátási gondjait, vagyis ezek a cégek egyszerűen licitháborúba kezdenek majd egymással a legyártott lapkák felvásárlása érdekében. A gyártók számára öröm az ürömben, hogy annyira magasak a VGA-piacon az árak, hogy az egész üzlet még így is bőven megéri, noha ez a potenciális vásárlókat inkább elszomoríthatja.

Az ASRock számára azért is érdemes új piacok felé nézni, mert 2017-ben kellemesen alakult a helyzetük az alaplappiacon, ugyanis jól használták ki a Gigabyte átszervezését, aminek hála növelni tudták az eladott középkategóriás és prémium szintre szánt alaplapjaik számát, illetve nagyon erős volt a kereslet a kriptovaluta-bányászoknak szánt megoldásaik iránt. Mivel a VGA-piacon az árak emelkedése is leginkább a bányászoknak köszönhető, ez lehet az elsődleges indíték a beszállás mellett.

A DigiTimes úgy tudja, hogy az első ASRock VGA-k áprilisban mutatkoznak majd be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés