Hirdetés

Az Asetek levélben ment neki az AMD-nek és a Gigabyte-nak

Az Asetek még 2013 tavaszán kezdett egy komolyabb jogi harcba, amelynek keretében a CoolIT után a Cooler Master USA-t is beperelték szabadalomsértés miatt. A cég állítása szerint az említett érintettek jogsértő módon másolták az Asetek bejegyzett kompakt vízhűtődizájnját, amit aztán persze a kész termékekben felhasználva sikeresen értékesített. Az első pert ugyan a Cooler Master elvesztette, de perújrafelvételre került sor, amit az említett cég nemrég ismét elvesztett.

Az Asetek most az AMD-t és a Gigabyte-ot vette célba, bár egyelőre nem a bíróságon. A vállalat egy-egy levelet küldött a két cégnek, hogy szüntessék be a Cooler Master vízhűtővel szerelt VGA-ik forgalmazását, vagyis az AMD Radeon R9 Fury X-et, illetve a Gigabyte GV-N98TXTREME W-6GD jelzésű modellt.

Arról még nincs szó, hogy az AMD és a Gigabyte erre mit reagál. A két vállalat előtt három lehetőség van. Egyrészt lehet engedelmeskedni az Aseteknek, de ez tűnik a legkevésbé kézenfekvő lépésnek, hiszen egyelőre csak kérésről beszélünk. A másik opció részben figyelembe venni a kérést, és az érintett termékeken lecserélni a problémás vízhűtőt. A harmadik lehetőség pedig teljesen figyelmen kívül hagyni a kérést és várni arra, hogy az Asetek mit lép, hiszen ilyenkor mindenképpen jogi szintre kell emelni a vitát az AMD-vel és a Gigabyte-tal.

A probléma gyökere egyébként abban rejlik, hogy az Asetek nem kíván megegyezni a Cooler Masterrel egy esetleges licencről, így a Cooler Master partnerei erre hiába várnak. Ugyanakkor az Asetek szabadalmát még számos más termék is megsérti, kiemelve például az Intel és az AMD processzorokhoz adott vízhűtőit, nem beszélve a Swiftech, a Silverstone, a Enermax és a Lepa megoldásairól. Az Asetek számára a potenciális partnerek perbe fogása nem lenne túl jó üzletstratégia, és vélhetően ezért kapott az AMD és a Gigabyte első körben csak egy kérést az érintett termékek forgalmazásának, egyelőre önkéntes alapon történő beszüntetésére.

Bár jogilag az Asetek pozíciója kedvező, a vállalat a valóságban kellemetlen helyzetben van, ugyanis a Cooler Master egyáltalán nem szüntette be a jogsértő termékek forgalmazását függetlenül attól, hogy erre vonatkozóan bírósági ítélet van. Az egyelőre kérdéses, hogy mi ezzel a Cooler Master célja, és meddig tudja ezt a nekik kedvező állapotot fenntartani, de valószínűleg megvárják, mit lép a többi gyártó. Viszont az is biztos, hogy az Asetek is a tűzzel játszik, hiszen a felszólításokkal és pereskedésekkel könnyedén magukra haragíthatják a leendő üzletfeleket, így az elmaradó megrendelések miatt anyagilag könnyen kivérezhetnek a jövőben, egy ilyen helyzet pedig a Cooler Master számára is kedvező lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés