Hirdetés

Asetek speciális folyadékhűtések HPS és adatközpontok számára

Az Asetek márkanév bizonyára nem ismeretlen az olvasók számára. Különböző gyártóknak is szállítanak folyadékhűtéseket készre szerelt konfigurációikhoz (Alienware, ASUS, HP), de a feltöltött, zárt rendszerű hűtőik is közkedveltek a piacon, több neves szereplő (Antec, Corsair, PNY, Zalman) is megelégedéssel forgalmazza saját név alatt ezeket a belépőszintű eszközöket. A gyártó most viszont gondolt egy merészet, és úgy döntött, hogy a hosszú évek tapasztalatát komolyabb felhasználási körökben is megpróbálja kamatoztatni, egészen pontosan a HPC (High-performance computing) és adatközpontok világában.


[+]

Ha folyadék csörgedezik a hardverelemek körül, az sokakban rossz érzést kelt, mindig ott motoszkál a gondolatokban a szivárgás és az esetleges zárlat lehetősége, de egy jól megépített rendszerben ennek eshetősége minimális. Ezen kívül az Asetek azzal érvel, hogy folyadékhűtéssel jelentős árcsökkentés érhető el a most megcélzott szegmensben, ahol a léghűtések és a légkondicionálók üzemeltetése tetemes részét képzik az összköltségeknek. Persze a sokéves tradíciókat és beidegződéseket nem lesz egyszerű legyőzni, de mindhárom frissen bejelentett termékük jól átgondoltnak tűnik, kíváncsian várjuk, mit sikerül majd elérniük az iparban!


[+]

Első és egyben legegyszerűbb szerver termékük az Internal Loop Liquid Cooling, ami egy nagyteljesítményű, zárt hűtési kört tartalmaz, mely a CPU és a GPU egyidejű, hatékony hűtésére is alkalmas. Vannak olyan szerverek, ahol a komponensek zsúfoltsága miatt a processzor TDP értékét 95 wattban maximalizálják, az Asetek állítása szerint ezzel a hűtővel ez az érték 130 wattra tornázható, mert a hagyományos, léghűtéses esethez képest a folyadékhűtés sokkal több hőt távolít el a beltérből. Ezt javarészt a hőleadó radiátoron munkálkodó alacsony profilú ventilátorok végzik.


[+]

A másik két szerkezetük végül is egynek tekinthető, mert egy komplett rendszer darabjairól van szó. Ez már jóval érdekesebb, hiszen a folyadék visszahűtése a szervertermen kívül történik, vagyis a hulladékhő nem a belteret terheli, így elvileg különleges légkondicionálásra sincs szükség, a nagyteljesítményű gépezetek szobahőmérsékletű környezetben szépen dolgozgatnának. A rendszer egyik részét a szerverekbe kell építeni (1U, 2U stb.), hasonlóan az Internal Loop Liquid Cooling-hoz, csak hőleadó nélkül. Viszont létezik olyan verzió is, amikor néhány kisebb hőcserélő radiátort illesztenek a körbe, melyek pont ellenkező célt szolgálnak: nem a folyadékot hűti a levegő, hanem a hideg folyadék hőt von el a környezetéből. Ezt a folyamatot egy kis ventilátor keltette huzattal megspékelve amolyan lokális légkondicionálót kapunk.


[+]

Ezeket aztán a Rack CDU Liquid Cooling rackszekrénybe kell felsorakoztatni, ami rendelkezik a megfelelő tömlő csatlakoztatási lehetőségekkel. Ennek a szekrénynek a feladata a hideg folyadék szétosztása és a felmelegedett összegyűjtése, és ez az egység áll közvetlen kapcsolatban a külső hőcserélő rendszerrel.


[+]

Érdekes és látványos megoldás, kérdéses, hogy a valóságban majd milyen hatékonysággal üzemel, és amennyiben jól végzi a dolgát, akkor mennyi idő alatt képes megtérülni a befektetés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés