Hirdetés

Négy új Malit virított az ARM

A harmadik generációs Valhall dizájnok átdolgozott multiprocesszort és új parancsmotort használnak.

Az ARM bemutatta a Mali-G77-tel elstartolt Valhall architektúrára harmadik generációját, amely három új fejlesztéssel célozza a piac nagy részét. A felsőházat a Mali-G710 veszi be, amely a közvetlen elődnek számító Mali-G78-hoz viszonyítva a multiprocesszorokat skálázza.

Ahogy a fentebb linkelt hírekben leírtuk, a Valhall dizájnja alapvetően ott újított a korábbi Bifrosthoz képest, hogy a multiprocesszorok csak egy feldolgozómotort használtak, ami kedvezett az ütemezésnek. Ezt az ARM most visszacsinálja, ugyanis a Mali-G710 esetében egy multiprocesszor két feldolgozómotort kap, amelyek ugye egyenként eleve két feldolgozóegységet tartalmaznak. Ennek az előnye, hogy a számítási teljesítmény egy multiprocesszorra levetítve megduplázódik, viszont az SFU-t, vagyis a speciális funkciókra szabott egységet kivágta a feldolgozóegységekből az ARM. Az új dizájn tekintetében egy multiprocesszorban a négy feldolgozóegység közös SFU-n osztozik, ami nem a legszerencsésebb felállás, de valószínűleg valahol spórolni is kellett a lapkaterülettel, és ez jár a legkisebb veszteséggel.


[+]

Az új sorozat másik újítása az áttervezett parancsmotor, ami a Command Stream Frontend (CSF) névre hallgat és teljesen leváltja a korábbi Job Managert. Ezzel az ARM egyértelműen a Vulkan API irányába megy, hiszen a friss rendszer akár ötmillió rajzolási parancsot is fel tud dolgozni másodpercenként, ami az explicit API-knál lényeges tényező.


[+]

A Mali-G710 rendkívül konfigurálható, a multiprocesszorok száma 7 és 16 között lehet, míg az L2 gyorsítótár 512 kB vagy 2 MB közé eshet. Némileg speciális verziója ennek a Mali-G610, amely a funkcionális képességeket megőrzi, de 7-nél kevesebb multiprocesszorral.

A középkategóriát a Mali-G510 célozza, ami biztosítja a nagyobb testvér technikai újításait, de a multiprocesszoron belül megválasztható, hogy a két feldolgozómotor esetében az egyikben egy vagy két feldolgozóegység legyen. Ez nagymértékű konfigurálást tesz lehetővé, hiszen még a multiprocesszorok száma is 2 és 6 között lehet, míg az L2 gyorsítótár 256 kB vagy 1 MB közé eshet.


[+]

A legkisebb opció a Mali-G310, amely már mindkét feldolgozómotor esetében megengedi az egy feldolgozóegységes kialakítást, ráadásul csak egy multiprocesszorral lehet számolni.

A fenti fejlesztések már licencelhetők az ARM-tól, és leghamarabb a következő évben érkező ultramobil eszközökben tűnhetnek fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés