Hirdetés

Nagyon vad lett az ARM legújabb kijelzőprocesszora

A Mali-D71 korábban Mali-Cetus néven futott, a képességei azonban a nevével ellentétben nem változtak.

Az ARM bejelentette a legújabb kijelzőprocesszorának elkészültét, amelyet korábban már részleteztek Mali-Cetus néven. A név azonban végül Mali-D71-re módosult, aminek persze különösebb jelentősége nincsen, a mögöttes hardver változatlan. Az új rendszer a korábban megjelent Mali-DP650 és -DP550 jelzésű IP-ket követi a sorban, és az új szabványok bevezetésének egy alapos reformnak tekinthető.

Az új konstrukcióhoz két blokk kapcsolódik szorosan. Az egyik az MMU-600-as egység, míg a másik az AD-5 jelzésű kiegészítés. Előbbi a memóriamenedzsmentért felel, és részben ennek köszönhető a Mali-D71 akár 4K-s 120 Hz-es teljesítménye, valamint ezen keresztül biztosítható a TrustZone Media Protection támogatás is. Utóbbi az Assertive Display blokk, ami egy dedikált egység a tone-mappingra, vagyis ennek segítségével a csomag a HDR tartalmat jól képes az SDR kijelzőkre illeszteni, vagy fordítva. Természetesen az AD-5-ös blokk teljesen opcionális, illetve továbbra is használhatók másfajta, harmadik féltől származó egyéni blokkok, amelyeket az MMU-600-on keresztül lehet bekötni.


[+]

Az egész rendszer alapját az új Komeda architektúra adja, ami az elődökkel ellentétben nem a 4K alatti megjelenítést célozza, hanem az újszerű igények kiszolgálását. Az ARM szerint megduplázták a lapkaterületre levetített hatékonyságot, és négyszeresére növelték a késleltetésre vonatkozó toleranciát, miközben a Mali-D71 egy új, több rétegen keresztüli megjelenítést biztosító móddal a Mali-DP650 pixelkitöltési teljesítményének a kétszeresét tudja biztosítani. A rendszer mindezek mellett nagymértékben optimalizálva van az Android HWC-hez (Hardware Composer HAL).


[+]

Az ARM szerint a Mali-D71 az MMU-600-zal kiegészítve képes a 4K-s kijelzők 120 Hz-es frissítés melletti garantált meghajtására is, miközben a lapkára vonatkozó helyigénye 55%-kal kisebb az előző generációs Mali-D650 és MMU-500 párosításnál, ami komoly fegyvertény lehet a potenciális licencelők számára. Az igazi érdekességet viszont tényleg az opcionális AD-5-ös blokk adja, ami többféle problémára való.


[+]

Az iridix8-HDR-ről már a második bekezdésben megemlékeztünk, ami egy dedikált tone-mapping egység HDR10 és a Hybrid Log-Gamma támogatással. Az Assertive Display blokk azonban ennél jóval több, ugyanis biztosítja a színek és a színskála menedzsmentjét a kék fény hardvere szűrésével, ami végeredményben gazdagabb színeket eredményez. Ennél érdekesebb azonban a környezeti fényviszonyokhoz való alkalmazkodás képessége, amit ma rengeteg gyártó megpróbál kezelni, de sajnos teljesen hibás formában.

Sajnos az alkalmazott panelek bizonyos szempontok szerint korlátozott képességekkel rendelkeznek, így a limitált dinamikatartomány, a színskála és a kontraszt behatárolja a lehetőségeket. Ezáltal az adott mobil eszköz megjelenítése bizonyos körülmények között olyan problémákba ütközik, ami zavaró megjelenítést eredményez. A jelenség főleg alacsony kontrasztarány mellett érhető igazán tetten, ami azt jelzi, hogy a megjelenítő fehér és fekete színe hogyan viszonyul egymáshoz. Nem túl nagy értékkülönbség mellett sűrűn előfordul, hogy képkocka egyes részei túl sötétek lesznek, vagyis nehezen vehető ki a megjelenített tartalom. Erre jó a dinamikus kontraszt nevű részmegoldást, de ez a technika komoly hátrányokkal is jár, mivel az elektronika a tartalomhoz igazítja a háttérvilágítás erősségét. Ez a legtöbb képkockán előnyös, de ha a tartalom sok feketét tartalmaz, akkor a kontraszt jelentősen csökken, ami kedvezőtlen a világos részek számára. Természetesen ez fordítva is igaz, vagyis a túlzottan sok világos résszel rendelkező kép a sötét színekre negatív hatást fejt ki.


[+]

Manapság persze a LED-eknek hála kedvezőbb a helyzet, mivel nem feltétlenül szükséges egységes háttérvilágítást alkalmazni, ami jobban vezérelhető dinamikus kontrasztot eredményez, viszont az adott tartományon belül itt sem lehet a világos és a sötét pixeleket elkülöníteni, ami még mindig probléma. Erre kínál most megoldást az ARM, ugyanis az AD-5-ös blokk képes a szükséges korrekciót a képpontok szintjén elvégezni, vagyis végeredményben pixelről-pixelre lesz korrigálva a képkocka dinamikatartománya, valamint a színinformációk is. Ezzel biztosítható az, hogy az alapprobléma, vagyis az adott eszköz kijelzőjének limitációi már a konkrét megjelenítés előtt kezelve legyenek, így a hardver képes alkalmazkodni akármilyen fényviszonyokhoz, és ehhez méregdrága, nagy kontrasztarányt biztosító, jellemzően sokat fogyasztó panel sem szükséges. Járulékos nyereség, hogy ez a koncepció még a panel fogyasztását is csökkentheti, mindezt anélkül, hogy a felhasználónak kellemetlenséget okozna az adott mobil eszköz használata a jellemzően problémás fényviszonyok mellett.

A Mali-D71-es IP várhatóan a következő év folyamán tűnik majd fel az egyes ultramobil eszközökben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés