Hirdetés

A rendkívüli hatékonyságot tartja szem előtt az ARM Cortex-A32

Az ARM az idei MWC-re egy igen komoly bejelentéssel készült, ugyanis leleplezték a legújabb Cortex-A32 jelzésű processzormagot, amely több szempontból is komoly reformnak tekinthető. Az IoT-piac számára tervezett fejlesztés az ARMv8-A utasításarchitektúra egy részhalmazára épül, egészen pontosan a 32 bites utasításokra. Ez azért fontos, mert a 64 bites módra az okoseszközöknél még nagyon nincs szükség, de az ARMv8 utasításarchitektúra más előnyökkel is rendelkezik az ARMv7-A-hoz viszonyítva, tehát a 32 bites módra vonatkozóan is célszerű volt a bevezetése.


[+]

A Cortex-A32 technikailag a Cortex-A35 kistestvérének tekinthető. Gyakorlati szempontból vizsgálva csak az ARMv8-A utasításarchitektúra 64 bites, hivatalos jelölés szerint AArch64-es módja hiányzik belőle. Más szempontból a nagyobbik testvér paraméterei köszönnek vissza, tehát marad az in order logika, vagyis képtelen az utasítások sorrendtől független végrehajtására, továbbá rövidnek mondható 8 lépcsős futószalaggal rendelkezik. Mindemellett a Cortex-A32-ös processzormag gyakorlatilag megörökölte a Cortex-A35 memóriaarchitektúráját, azaz az L1 utasítás és adat gyorsítótár mérete 8 és 64 kB, míg az L2 gyorsítótár kapacitása 128 kB és 1 MB között lehet. Utóbbi maximum négy darab Cortex-A32-es mag között osztható meg. Opcionális egység lesz viszont a NEON motor, amelyet az ARM például a H.264 vagy MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelésére fejlesztett ki, illetve a titkosítást gyorsító utasításokért felelős kriptomotor beépítése sem kötelező.


[+]

Ami miatt az ARM megtervezte a Cortex-A32-t, az a rendkívüli hatékonyság. Az új mag a Cortex-A35-höz viszonyítva 30%-kal kisebb. Az alapkonfigurációt figyelembe véve egy 28 nm-es node-on legyártott Cortex-A35-ös mag kicsivel 0,4 mm² alatt lesz, míg a Cortex-A32 ugyanilyen feltételekkel már 0,25 mm²-es kiterjedés alá is bepréselhető. A dizájn kialakítása miatt egy mag 100MHz-es órajelen beérheti 4 mW-tal is, de 1 GHz-en is elég neki magonként 75 mW-nyi energia. A teljesítménye 32 bites módban gyakorlatilag megegyezik a Cortex-A35-tel, vagyis a hatékonyság szempontjából a Cortex-A32 10%-kal jobb.

Az ARM Big.Little konstrukció ezúttal nem opció, bár maga a Cortex-A32 két darab négymagos klaszterre osztva akár működhetne ilyen módban, de a megcélzott területen erre gyakorlatilag nincs igény. Az ARM szerint a Cortex-A32-es magot használó lapkákra épülő okoseszközök az év végén, vagy a következő esztendő elején érkezhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés