Hirdetés

Extrém hatékony 64 bites processzormag lesz az ARM Cortex-A35

Az ARM egy ideje a relatív nagy teljesítménnyel rendelkező magokra koncentrált a 64 bites ARMv8-A utasításarchitektúra szempontjából, így a Cortex-A53 és Cortex-A57, valamint a Cortex-A72 kapcsán hívták fel magukra a figyelmet. Az előző generációs utasításarchitektúrát figyelembe véve a cég hatalmas sikereket ért el a Cortex-A7-es processzormaggal, amely egyszerűsége mellett igen kedvező teljesítményt kínált a belépőszintű mobil eszközökbe. Emiatt a brit tervezőcég előállt egy méltó 64 bites utóddal, vagyis a Cortex-A35-ös processzormaggal.

A Cortex-A35 technikailag egyértelműen a Cortex-A7 legfontosabb és egyben legelőnyösebb tulajdonságit őrzi meg, csak éppen a kor követelményeinek megfelelően feljavítva a képességeit. Emiatt a Cortex-A35 megcélzott fogyasztása nagyjából 125 mW. Ettől el lehet térni, de az ARM szerint a Cortex-A7-es dizájnok esetében a gyártók többnyire ezt a fogyasztási célt tűzték ki maguk elé, és ezért célszerűnek érezték az igényekre optimalizálni a Cortex-A35-öt. Emiatt ez a processzormag 125 mW-os dizájnnal működik majd a leghatékonyabban.

ARM Cortex-A35
ARM Cortex-A35

A gyakorlati mérések szerint egy 28 nm-es node-on gyártott Cortex-A35 1 GHz-es órajelen 90 mW-os fogyasztással rendelkezik, de a nagyobb teljesítmény sem jelent problémát. FinFET node-okon például az említett mag akár 2 GHz-nél is magasabb órajelen működhet, de persze ilyenkor az előbbi rendkívül alacsony fogyasztásról le kell mondani. Mivel a licencelők várhatóan igen széles teljesítményspektrumon használják majd a bemutatott Cortex-A35-öt, így általánosan nehéz meghatározni a specifikációkat. Az viszont biztos, hogy ez az ARM valaha készült leghatékonyabb dizájnja.

A licencelők számára nyitott az út az ARM Big.Little konstrukciók felé, mivel a Cortex-A35 működhet az első bekezdésben említett összes ARMv8-as mag párjaként.

Magára a fejlesztésre rátérve a Cortex-A35 egy kifejezetten egyszerű felépítést használó megoldás, mely a leginkább egy hatékonyabb, de azért lassabb Cortex-A53-nak tekinthető. Ennek megfelelően in order logikával dolgozik, vagyis képtelen az utasítások sorrendtől független végrehajtására, és rövidnek mondható 8 lépcsős futószalaggal rendelkezik. Módosításon eset át azonban az utasításbetöltést és az elágazásbecslést végző egység, amelyeket az ARM a hatékonyság szempontjából optimalizált, így kevesebb energiaigény mellett képesek megfelelően jó munkát végezni.

A Cortex-A35-ös processzormag nagyrészt megörökölte a Cortex-A53 memóriaarchitektúráját, így az L1 utasítás és adat gyorsítótár mérete 8 és 64 kB, míg az L2 gyorsítótár kapacitása 128 kB és 1 MB között lehet. Utóbbi maximum négy darab Cortex-A35-ös mag között osztható meg. Opcionális egység lesz viszont a NEON motor, amelyet az ARM például a H.264 vagy MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelésére fejlesztett ki, illetve a titkosítást gyorsító utasításokért felelős kriptomotor beépítése sem kötelező.

Az ARM Cortex-A35 konfigurálhatósága
Az ARM Cortex-A35 konfigurálhatósága

A fentiek miatt a Cortex-A35 extrém módon skálázható, így egyetlen mag minimális konfigurációban akár 0,4 mm²-es lapkaterületre is beépíthető egy 28 nm-es node-on. Négyes klaszterben, szinte maximális konfigurációban persze már nagyjából tízszer ekkora lapkaterület szükséges, de még ez is rendkívül barátinak tűnik.

A teljesítményt és a fogyasztást tekintve a Cortex-A35 képes elérni a Cortex-A53 teljesítményének 80-85%-át, persze azonos órajelen, de néhány jellemzően memóriaintenzív feladatban, akár ugyanolyan gyors is lehet. Ehhez képest egy hasonlóan konfigurált Cortex-A35-ös mag mérete a Cortex-A53-as mag 75%-a, az energiaigény szempontjából pedig beéri a nagyobb testvér fogyasztásának 68%-ával. Emiatt valószínű, hogy az új generációs lapkák legkedveltebb processzorkonfigurációja a Cortex-A35 és a Cortex-A72 társítása lesz heterogén többmagos dizájnnal.

Az elődnek számító Cortex-A7-hez viszonyítva a Cortex-A35 10%-kal fogyaszt kevesebbet, miközben 6-40%-kal gyorsabb, vagyis az előrelépés egyértelmű.

Az ARM szerint a Cortex-A35-ös magot használó lapkákra épülő mobil eszközök a következő év végén érkezhetnek. Természetesen maga a mag már licencelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés