Hirdetés

XBMC-s verziót kap az Arctic szórakoztató központja

Lassan már másfél éve annak, hogy az Arctic bemutatta az MC001-es szórakoztató központot, amit a jóval modernebb MC101-es már korábban leváltott, de ettől még az első verzió forgalmazása nem állt le. Sőt, még ma is nagy sikernek örvend, hiszen kifejezetten olcsón kapható, amire a vállalat most rá is játszik egy még olcsóbb MC001-XBMC jelzésű változattal.

A hardvert tekintve az alapok nem változtak, így az ízléses kialakítású, 143 x 40 x 266 mm-es házban az alaplapon egy Intel Atom D525-ös processzor található, melynek két magja 1,8 GHz-en üzemel. Az 1333 MHz-es DDR3-as rendszermemória 2 GB-os kapacitást kínál, ám tekintve, hogy multimédiás gépről van szó az Arctic letiltotta az Intel lapkában található IGP-t. Ennek megfelelően a szórakoztatásért egy AMD Mobility Radeon HD 5430-as MXM modul felel, 512 MB-os GDDR3 szabványú fedélzeti memóriával ellátva. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a rendszer teljesen passzív hűtést kapott, akkor nagyon elégedettek lehetünk, de nem mehetünk el szó nélkül egy apró kellemetlenség mellett, ami sajnos régóta sújtja az eredeti modellt. A dedikált grafikus mag x1-es PCI Express 1.0-s csatolóval kapcsolódik az NM10-es vezérlőhídhoz, vagyis a soros adatátviteli teljesítmény maximum 250 MB/s lehet. A probléma gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az Ion 2 platformnál lehet tapasztalni, vagyis az egyes Full HD-s felbontású, streamelt flashvideóknál jelentkezhetnek kellemetlen akadások a lejátszásban. Fontos, hogy ez a jelenség csak a magas bitrátájú és magas felbontású flashvideók alatt érezhető, így a többi tartalom gyorsításánál nem okoz akadályt a szűkös adatátviteli tempó. Ennek megfelelően a multimédiás szórakozás a DVD, vagy az egyéb elterjedt fájlformátumokban kódolt filmek esetében tökéletesen biztosított.

Az 1 TB-os adattárolóval és DVD-íróval felszerelt minigép rendelkezik IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi adapterrel, illetve gigabites Ethernet csatlakozóval is, továbbá van rajta infraport, két 3.0-s és öt darab 2.0-s USB interfész, kártyaolvasó, VGA és HDMI kimenet, SPDIF aljzat, illetve számos 3,5 mm-es jack csatlakozó. Az újdonság nyolccsatornás, Realtek ALC892-es hangkodeket kapot, emellett található benne egy DVB-T vagy ATSC szabványt ismerő tunerkártya is.

Az MC001-XBMC esetében az Arctic elhagyja az előtelepített Windows 7 operációs rendszert, és ennek a helyére egy multimédiás szempontból felkonfigurált OpenELEC 3.0-s Linux disztribúció került, ami tartalmazza az XBMC 12-t is. Természetesen a bármely Windows telepítése megoldható opcionálisan, de a szoftvert külön kell beszerezni. A változások a termék árára jó hatással lettek, hiszen a gyártó 199 eurós árcédulát javasol. Kétségtelen, hogy az MC001-XBMC technikai tudása, sebessége és fogyasztása elmarad a mai AMD Brazos platformra épülő nettopokhoz képest, de az Arctic ehhez mérhető árat is szabott meg, így még a sikerben is reménykedhetnek.

Előzmények

Hirdetés