Hirdetés

Apróbb problémák az Intel háza táján

Gazdasági jellegű problémába ütköztek az Intel gyártópartnerei, s ez kihatással lehet a Santa Clara-i óriáscég előzetes terveire is. A legfrissebb információk szerint a Lynnfield kódnevű, Intel Core i5 processzorok és a hozzájuk tartozó P55 lapkakészletek megjelenése várhatóan a harmadik negyedévre csúszik. Ez többek között annak köszönhető, hogy a legtöbb alaplapgyártó rengeteg P43 és P45 típusú chipet vásárolt a kékektől, melyeket a gazdasági válság következtében jelenleg nagyon nehéz értékesíteni. Az elmúlt hetekben lezajlott tárgyalások alatt a partnerek megegyeztek az Intellel, hogy a következő generáció megjelenését szándékosan eltolják az őszi iskolakezdésre, így több idő lesz a jelenlegi készletek eladására.

A processzorgyártó a memóriapiac aktuális állapotával sem lehet teljesen elégedett, ugyanis a DDR3 szabványú memóriák ára messze nem mérséklődik olyan mértékben, ahogy azt a szakértők előre megjósolták. Ez láthatóan akadályozza a Core i7 processzorok terjedését is. Bár a Nehalem architektúrára épülő, Bloomfield magos termékekhez szükséges alaplapok sem az olcsóságukról híresek, a háromcsatornás DDR3 memóriacsomagokkal kiegészítve olyan kiadást jelentenek a potenciális vásárlóknak, hogy – a felmutatott teljesítményt figyelembe véve – többségüknek már nem éri meg ezeket megvenni.


Intel Core i5 és P55 logikai felépítése

Az AMD szerencsésebb helyzetben van, mivel ők a 2009-es év nagy részét még a DDR2 támogatására építik fel, így a DDR3-as memóriaárak kevésbé érintik a gyártót. A legújabb információk szerint a Socket AM3 tokozású Phenom II processzorok tavasszal fognak érkezni, míg a DDR3 memóriákat fogadó AMD-s alaplapok leghamarabb a nyár végén futhatnak be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés