Hirdetés

WWDC: OS X Yosemite, az Apple friss asztali operációs rendszere

Az Apple a tegnap esti bejelentése a Metal API mellett más érdekességet is tartogatott, mint például az OS X asztali operációs rendszer frissített változatának bemutatása, ami a Mavericks után most a Yosemite nevet viseli. Az OS X Mavericks és a Mac-ek egyébként meglehetősen jól teljesítettek az Apple elmondása szerint. Az operációs rendszer igazi sikersztori, ha azt nézzük, hogy 40 millió példányt telepítettek belőle, és így 51%-os részesedéssel bír az OS X rendszerek között, ráadásul mindezt rekord idő alatt. Persze ezzel kapcsolatban nem voltak restek odaszúrni a Microsoftnak és a Windows 8-nak, ami előbb jelent meg, mint a Mavericks, de a mai napig csak 14%-on áll a részesedése a Windows rendszerek között. Jó évet zártak az almások hardvereladásban is, a Mac-ek 12%-ot növekedtek, míg a PC eladások 5%-ot estek.

Külsőségekre is ad az új OS X

Az OS X 10.10 "Yosemite" ezeket a sikereket fogja tovább vinni reményeik szerint, aminek fejlesztésénél számos dolgon változtattak és finomítottak. Például az egyik ilyen kulcsfontosságú előrelépés a felhasználói felületen figyelhető meg, lényegében a tavaly újradizájnolt iOS interfészre hajazó, sokkal letisztultabb, tisztább felületet kapunk. Megjelent az átlátszóság, az üvegszerű felületek, így a háttér színe többet nyom majd a latban (ennek egy része a Windows Aero Glass-ből ismerős lehet) újrarajzolták az ikonokat és a kezelőszerveket, egyszóval szinte mindent, ami látható.


[+]

Sokat reszelt appok

A másik fontos sarokkő a Yosemite esetében az alkalmazások, pontosabban azok frissítései, amelyek kinézetben és funkcióban is bővültek. A vállalat kiemelte ezek közülük a Mailt, ami 5 GB-os állományokat is képes lesz átküldeni a szolgáltatói korlátokat megkerülve. Emellett itt az új Spotligth kereső, ami a képernyő közepén felbukkanva a saját gépen, az interneten és már a kontaktok információi, megosztott dolgai között (állományok, naptárbejegyzések, stb.) is tud keresni.

Mail
Mail [+]

Ezenkívül lehetőség adódik különféle kiegészítők, beépülő modulok használatára az értesítési területen, azaz a Notification Centerben, ami egyébként szintén nem maradt érintetlen, innen akár a népszerű közösségi oldalakon érkező értesítéseket is láthatjuk, és akár válaszolhatunk rájuk.

Notification Center
Notification Center [+]

De említhető még az új kinézetű, Tab View-val és a Spotlight keresővel bővített, teljesítményben jelentősen optimalizált, plugin nélkül is WebGL és HTML5 Premium Video kompatibilis Safari böngésző, ami megkapta az egyesek számára nagyon fontos pornó módot privát böngészést.

 

Spotlight
Spotlight [+]

Mobil integráció az asztalon

Nagyon érdekes a HandOff is, ami szinkronizálja tevékenységünket az Apple eszközök között, tehát amit elkezdünk az egyik gépen, azt befejezhetjük egy másikon (például e-mail írása, szövegszerkesztés, stb). Az új OS X-re egyébként jellemző, hogy egyre inkább összeforr a mobil eszközökkel, azaz az eddiginél egy sokkal mélyebb integrációt valósít meg. Erre számos példa van, mint például az AirDrop, ami immáron iOS és Mac OS között is működik, de például a notebook képes a telefont automatikusan a háttérbe hotspot módba helyezni, ha a Mac elvesztette a Wi-Fi kapcsolatot, de akár SMS-t is írhatunk a Mac-ről, sőt akár hívást is fogadhatunk vagy kezdeményezhetünk segítségével anélkül, hogy a telefonunkhoz egy ujjal is hozzá kéne érnünk, elég ha csak egy weboldalon egy telefonszámra klikkelünk.


[+]

Felhőbe megy az Apple is

Még egy fontos bejelentés elhangzott, ami bár nem szorosan az OS X-hez kapcsolódik, hiszen külön szolgáltatás, de ez is mélyen integrálásra került az új verzióba. Ez lenne az iCloud Drive, ami lényegében a Microsoft OneDrive (ex SkyDrive) és a Google Drive, valamint a DropBox "másolata". Természetesen az ide feltöltött és automatikusan szinkronizált állományok a Finderből elérhetőek, illetve böngésző és Windows alól is hozzáférhetőek. A tervek szerint 5 GB ingyenes lesz, 20 GB-ért havi egy, 200 GB-ért pedig havi négy dollárt kell majd fizetni.


[+]

Az OS X Yosemite ingyenes frissítés keretén belül lesz elérhető még idén ősszel, de a fejlesztők már a tegnapi bejelentéssel párhuzamosan hozzáférhetnek, illetve a nyílt béta program keretén belül a földi halandók közül is kipróbálhatják a rendszert nyáron, az őszi rajt előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés