Hirdetés

Új asztali gépet és monitort prezentált az Apple

A 27 hüvelykes Studio Display mellett az új, minden korábbinál erősebb Apple rendszerchippel működő Mac Studióról is lehullt a lepel.

Az Apple tegnap este ismét bővítette saját processzorainak sorát, ugyanis az eredeti M1, az M1 Pro és az M1 Max után bemutatták az M1 Ultrát, mely gyakorlatilag két tízmagos, maximum 64 GB memóriával rendelkező M1 Max összekapcsolásával született meg.


[+]

Az új SoC-t természetesen nem szatyorban fogják árulni, hanem építettek köré egy profiknak szánt asztali számítógépet is, amelyet Mac Studio néven kereszteltek el. Az újdonság alapterületét tekintve megegyezik a Mac Minivel, magassága viszont 3,6 centiméterről 9,5 centiméterre hízott, erre a lépésre pedig az állítólag igen hatékonyan működő, blower típusú hűtőrendszer beépítése miatt volt szükség. Az Apple a gép tervezésekor azt tűzte ki céljául, hogy az a lehető legkevesebb helyet foglalja el a felhasználó asztalából, mindezt úgy megoldva, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a hűtés, és ezzel együtt a teljesítmény szempontjából. Utóbbit egyébként széles skálán konfigurálhatják a vásárlók, hiszen összesen négyféle verzió lesz elérhető a Mac Studioból (két M1 Maxos és két M1 Ultrás változat), míg a memória mennyiségének 128 GB, a beépített SSD kapacitásának pedig 8 TB a felső határa.

[+]

Az új Mac nem csak belül, de kívül sem kötelez minket kompromisszumok megkötésére, ugyanis a gyártó nem követte el azt a hibát, hogy a kis méretre fogva lespórolták volna a csatlakozókat. Az előlapon két Thunderbolt 4 és egy SDXC kártyaolvasó sorakozik, míg a gép hátoldalán további négy Thunderbolt 4, két USB Type-A csatlakozó, egy 10 gigabites Ethernet port, egy HDMI kimenet és egy, magas impedanciájú fejhallgatók kiszolgálására képes jack kimenet került a bekapcsológomb, valamint a tápcsatlakozó mellé. Ezek összessége akár négy Pro Display XDR és egy 4K-s tévé egyidejű csatlakoztatását teszik lehetővé, míg vezeték nélküli kapcsolatok létesítésére a Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.0 modulokat használhatjuk.


[+]

A bemutató tárgya volt még – az új iPhone SE és iPad Air mellett – az újdonságnak számító Studio Display, amely 27 hüvelyken kínál 5120x2880 pixelt, mindezt 600 nites maximális fényerő, illetve a P3 színtartomány és a gyártó True Tone technológiájának támogatása mellett. Az 1 milliárd szín megjelenítésére képes monitor már képét tekintve is megér egy misét, de a panelen kívül még olyan érdekességek is helyet kaptak benne, mint a hat hangszórós hangrendszer, a 12 megapixel felbontású, f2.4 rekeszértékkel rendelkező webkamera, valamint a számításigényes feladatok (Center Stage, térhangzás) ellátásáért felelős, az iPhone 11-ből ismerős Apple A13 SoC.


[+]

A monitor hátoldalán egy Thunderbolt 3 és három USB Type-C csatlakozó található, a berendezés pedig alapáron egy dönthető állványon helyezkedik el, amely helyett – természetesen felárért cserébe – magasságállításra is képes változatot, vagy egy VESA rögzítőadaptert is kérhetünk. A Mac Studio és a Studio Display egyaránt március 18-tól lesz megvásárolható, alapáruk pedig 879 990, illetve 659 990 forint lesz.

Apró érdekességképp még megjegyeznénk, hogy a prezentációt nézve nekünk eszünkbe se jutott, hogy az Apple az új Mac Studioba ne tett volna bele mindent, amire jelenleg képes, ám amikor a bemutatót tartó fickó a beszéde végén szinte kacsintva közölte, hogy már csak a Mac Pro maradt ki a saját chipjeikre való teljes átállásból, sikerült felfognunk, hogy a fekete leves még hátra van...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés