Hirdetés

Befutottak az Apple M2 SoC felhizlalt rokonai

Több CPU-mag, illetve erősebb IGP a recept, ahogy azt az előző generációban láthattuk.

Az Apple az elmúlt év nyarán mutatta be az M2 rendszerchipet, amelynek most meghozták a modernebb kiadásai, M2 Pro és M2 Max névvel. A friss ARMv8-as fejlesztések ismét az alapdizájnhoz hasonlóan a TSMC N5P nevű nm-es node-ját használják, és nem számítanak túl picinek, hiszen rendre 40 és 67 milliárd tranzisztorból épülnek fel. A pontos kiterjedésük ismeretlen, de az előző generációs M1 Pro és Max lapkákhoz viszonyítva biztosan nagyobbak, viszont nem jelentősen, így ugyanazokat a piacokat bőven meg tudják célozni.

A processzor oldalán maradnak a fentebb linkelt hírből már megismert tempós Avalanche és energiatakarékos Blizzard kódnevű magok, amelyek nem igazán változtak, a számuk viszont eltérő. Az M2 Pro és M2 Max is nyolc darab Avalanche és négy Blizzard kiépítésű processzorrészt használ, bár az M1 Pro esetében van olyan lapkaverzió, amelynél két Avalanche mag letiltásra kerül. Az L2 gyorsítótár kapacitása nőtt, de azt a vállalat nem árulta el, hogy mennyit.

Apple M2 Pro
Apple M2 Pro [+]

A memóriavezérlő az előző generációs M1 Pro és M1 Max dizájnokhoz viszonyítva változatlan, így 6,4 GHz-es effektív órajelű LPDDR5 szabványú memóriákat kezel, és a kisebbik lapka esetében 256 bites, míg a nagyobbiknál 512 bites busszal kell számolni. Ez rendre 204,8 és 409,6 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít. A busz szélességétől egyébként függ a memória kapacitása is, a kisebb lapkához maximum 32, míg a nagyobbikhoz akár 96 GB társítható. A friss rendszerchipeken belül megmaradt az M2-es SoC részét is képező 16-magos Neural Engine, ami egy gépi tanulás dedukció szakaszához tervezett neuronháló gyorsító, és ennek a teljesítménye sem változott, azaz 15,8 TOPS-hoz lehet majd hozzáférni.

Apple M2 Max
Apple M2 Max [+]

A médiamotor változatlan, így az M1 Pro és M1 Max lapkákkal megjelent ProRes és ProRes RAW formátumok hardveresen gyorsított kódolása és dekódolása megoldott, viszont a kijelzőmotor már újabb, aminek hála a HDMI 2.0 helyett már a 2.1-es szabványt támogatja.

A lapkák nagy részét továbbra is az integrált grafikus vezérlő teszi ki. Az Apple – szokás szerint – nagyon szűkszavú, ugyanakkor nagy az esélye annak, hogy az M2 SoC IGP-jének skálázásáról van szó, így 10-magos kiépítés helyett az M2 Pro maximum 19-, míg az M2 Max legfeljebb 38-magos dizájnt kínál. Várhatóan többféle IGP konfiguráció lesz mindkét SoC esetében, de a részletek még nem nyilvánosak.

Az új M2 Pro és M2 Max rendszerchipek az új Mac Mini és Macbook Pro gépekben érhetők majd el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés