Hirdetés

Anno 2205: sokmagos a CPU? Inkább el sem indulok!

Az Ubisoft játékán egy vicces hibát hozott a felszínre az Intel Core i9-7980XE.

Amikor egy játék nem hajlandó futni, annak manapság az lehet az egyik oka, hogy az adott konfiguráció nem felel meg a minimum igényeknek, ezen belül is az egyik opció, hogy nincs kellő mennyiségű processzormag a működéshez. A WCCFtech azonban egy nagyon furcsa jelenségre figyelt fel az Anno 2205 című program futtatásánál, ugyanis megpróbálták elindítani egy Intel Core i9-7980XE processzoron, de ezt nem sikerült megtenniük.

Mint ismeretes a Core i9-7980XE az első, 18 maggal rendelkező asztali processzor, így sejteni lehetett, hogy hol a gond. A BIOS-ban két magot letiltva rögtön üzemképessé vált a fentebb említett játék, így teremtve azt a vicces helyzetet, hogy valamikor a túl sok processzormag is problémát okoz.


[+]

Erre azért is érdemes figyelni, mert nem biztos, hogy csak az Anno 2205 szenved ettől. Az efféle problémákra nehéz rájönni, mivel rendkívül kevés felhasználónak van 16-nál több maggal rendelkező processzora, tehát az a minta is igen kicsi, ahol az ilyen hibák felüthetik a fejüket. Valószínűleg maguk a fejlesztők sem gondoltak arra, hogy ezzel a gonddal küzd a játékuk, nem feltétlenül volt ugyanis kéznél kellően sok maggal rendelkező CPU a tesztelésnél.

A hiba egyébként a processzor inicializálására vonatkozó rutinban lehet, továbbá nagy valószínűséggel nem szándékos, legalábbis manapság kifejezetten nagy butaságnak számítana ilyen limitációt beépíteni. Ráadásul az elődnek számító Anno 2070 vígan elindul a Core i9-7980XE-n. Ami problémásnak számít, hogy az Ubisoft nem adott még ki javítást a jelenségre, miközben erre több hónapjuk volt.

Nagy kérdés, hogy mennyi játéknak jelent egyfajta lélektani határt a 16 mag. Szinte biztos, hogy az Anno 2205 nincs egyedül ezzel a problémával, ugyanis magát a detektáló kódot a fejlesztők a processzorgyártók segítségével írják. Általában nem jelent gondot, ha túl sok mag van a hardverben, maximum ezek egy része nem lesz kihasználva, de ha mégis előállna egy futtatást ellehetetlenítő szélsőséges hiba, akkor minimum az lenne a helyes, ha javításra kerülne, így nem kellene a felhasználóknak két magot letiltani a méregdrágán megvásárolt konfiguráció BIOS-ában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés