Hirdetés

Windows on ARM projektet futtat a háttérben az AMD?

Amikor az x86/AMD64 már nem elég. Kérdés, hogy ennek van-e értelme.

A Microsoft Windows on ARM konstrukcióját eddig a Qualcomm képviselte, de azt többször jelezték a redmondiak, hogy nincs ez az irány egy gyártóra korlátozva, bárkit tudnak támogatni, ha terveznek egy célpiacnak megfelelő rendszerchipet. Pletyka van is bőven, hiszen a Samsung és az NVIDIA is szóba került már, de a Mauri QHD néven tevékenykedő, jellemzően jól értesült Twitter felhasználó kiszivárogtatta, hogy az AMD is tervez ide dizájnokat.

Az elmúlt másfél hétben utánakérdeztünk, hogy van-e ennek a pletykának valóságalapja, és megtudtuk, hogy az AMD futtat a háttérben egy Windows on ARM projektet, amelyet idén már biztosan nem mutatnak be, de valóban létező fejlesztésről van szó.

Felmerül a kérdés, hogy ennek mi értelme, hiszen az AMD aktív résztvevője a Windows ökoszisztémának az x86/AMD64-es rendszerchipjeivel, ezeket folyamatosan fejlesztik, így a notebookpiac nagy részét lefedik vele, bár való igaz, hogy nem pont azt a szegmenst, amit a Qualcomm támad.

Van azonban ráció egy Windows on ARM projektben az AMD számára is, ugyanis két dologban ARM processzorral is előnyt tudnak kovácsolni. Az egyik az OpenCL és OpenGL támogatása, amelyeket a Qualcomm a Microsoft segítségével valósít meg az ARM-os Windows gépeken, de az AMD régóta dolgozik már ilyen környezetben, van natív implementációjuk x86/AMD64-re, így azt elég lenne ARM-ra portolni. A másik tényező az emuláció, ugyanis ennek a teljesítménye elég sok szemponttól függ, viszont az AMD rendelkezik x86 licencel, az AMD64 pedig konkrétan a tulajdonuk. Sokkal szabadabbak tehát a lehetőségeik a Qualcommnál, amely céget az Intel 2017-ben burkoltan meg is fenyegette a Windows on ARM koncepció kapcsán. A meglévő licencek a Microsoftnak is több lehetőséget teremtenek az emulációt biztosító rendszer kapcsán, hiszen a jogi tényezőket kizárva, pusztán a technológiai lehetőségekre lehet tervezni, és ez nagyobb teljesítményű emulációt is lehetővé tehet.

Mindezeken túl azért a Windows on ARM egyelőre még mindig csak egy ígéret. Lehet, hogy bejön, de az is lehet, hogy nem. Viszont tekintve azt, hogy az AMD mennyi erőforrást spórol a chiplet dizájnokra való tervezés miatt, talán úgy gondolják, hogy érdemes erre az ígéretre felülni, mert ha beválik, akkor nagyon sokat tudnak nyerni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés