Hirdetés

Az új USB és SATA szabvány az AMD-s oldalon is beköszön

Az Asus és a Gigabyte egy hónapja jelentette be az első Intel P55 chipsetre épülő alaplapokat, amelyek rendelkeztek az új, gyorsabb SATA és USB csatlakozókkal. Most ismét a Gigabyte állt elő egy új alaplapcsaláddal, amelyek ezúttal AM3-as foglalattal vannak ellátva, azaz AMD processzorokkal kompatibilisek.

[+]
Forrás: The Tech Report [+]

Három friss lapról van szó: GA-790FXTA-UD5, GA-790FXTA-UD4 és GA-790FXTA-UD3. A fő különbségek a rájuk telepített chipsetben rejlenek, a trió tagjai AMD 790FX, 790X és 770-es lapkakészlettel lettek ellátva. A Gigabyte termékek a cég „333” szisztémáját követik, tehát megtalálhatók rajtuk a 6 Gbps-os (azaz harmadik generációs) SATA és a 3.0-s USB csatlakozó (2-2 aljzat), továbbá a cég elmondása szerint megemelték, pontosabban megháromszorozták a portokon felvehető áram mennyiségét is, ahogy azt a P55-ös lapoknál már láthattuk. Az új SATA interfészeket a Marvell SE9128-as chip vezérli. Természetesen a régebbi SATA-300 aljzatokkal sem fukarkodtak a tervezők, tízet számolhatunk meg belőlük.

[+]
Forrás: The Tech Report [+]

A processzort összesen 10 fázis (8+2) látja el energiával, ami lehetővé teszi a 140 watt TDP osztályba sorolt Phenom II CPU-k használatát is. A központi egység mellé DDR3 memóriákat pakolhatunk, amelyekből az 1066 és 1333 MHz-eseken kívül az 1866 MHz-esek is támogatottak, azonban ezek használata már túlhajtásnak számít, tehát nem garantált a működésük. BIOS-ból kettőt találunk az alaplapokon, így ha az egyik használhatatlanná válik, a másikkal könnyedén orvosolható a baj. Az ATI CrossFireX technológiát támogató termékek három PCI Expess csatolót kaptak, amelyek alkalmazhatók két darab tizenhat csatornás illetve egy tizenhat és két nyolccsatornás üzemmódban is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés