Hirdetés

Az AMD teljesen kiszervezi a gyártást

Az AMD bejelentette, hogy teljesen kiszállnak a GlobalFoundries néven létrehozott vállalatból, és a fennmaradt részt eladják az ATIC számára. Ez 20-30% közötti részesedést jelent, ami egy 703 millió dolláros tőkejövedelem formájában jelenik majd meg a GlobalFoundries aktuális negyedév pénzügyi beszámolójában. Lényegében az AMD a 2012-re tervezett waferekre vonatkozó egyezmény során ennyivel kevesebb pénzt fizet majd a GlobalFoundries számára, emellett függetlenítik magukat a cégtől, beleértve a 28 nm-es gyártástechnológiára vonatkozó exkluzív kötelezettség semmissé válását.

Az új egyezménnyel az AMD vállalta, hogy negyedévente fix összeget fizet. Ez a teljes évet tekintve 425 millió dolláros kiadás lesz, amiből a mai napon 150, július 2-án 50, október 2-én szintén 50, míg a következő év elején 175 millió dollár kerül átutalásra. Végül az AMD 278 millió dollár értékben átruházza a részvények tulajdonjogát a GlobalFoundries számára. Ez az utóbbi vállalat esetében egy megegyező értékű tőkejövedelem formájában jelenik majd meg. A waferekért az AMD várhatóan 1,5 milliárd dollárt fog fizetni, de ezt előre még nem lehet pontosan tudni.

Az AMD elmondta, hogy továbbra is a GlobalFoundries partnerei maradnak, így számítanak a bérgyártó szolgálataira. Ezen felül a GlobalFoundries exkluzivitása megmarad egy meg nem nevezett 28 nm-es APU-ra, de csak egy meghatározott ideig.

Az AMD stratégiájából látszik, hogy nem akar egyetlen bérgyártóhoz sem kötődni, azaz a TSMC és a GlobalFoundries kapacitást maradéktalanul ki szeretnék használni. Ennek megfelelően nem lenne meglepő, ha az egyes APU-k mindkét bérgyártó gyártástechnológiájára elkészülnének, ezzel is növelve a lehetséges termelést.

Előzmények

Hirdetés