Hirdetés

Szervereket érintő útiterv került elő az AMD-től

Az AMD előállt egy friss útitervvel, mely szerverpiacot érinti, és számos kérdésre választ ad. A cég nemrég jelezte, hogy a piac átalakulását látva az ARM-os réteggel is számolni kell, így borítékolható volt, hogy a korábbi útitervek borulnak. Ennek megfelelően a vállalat 2014 közepéig az aktuális platformokra épít, ami alapvetően biztosítja a kompatibilitást az elkövetkező másfél évben megjelenő processzorokhoz.

Az Opteron 6000, 4000 és 3000 sorozat változatlan, így a vállalat továbbra is három részre szeli a szerverpiacot. A Maranello platform már megkapta a frissítéseket az Opteron 6300-as sorozatú termékekkel, amelyek az Abu Dhabi kódnevű processzorokat használják. A San Marino platformba hamarosan megérkeznek a Seoul kódnevű Opteron 4300-as processzorok, míg a Jakarta platform korábban megjelent Zurich lapkáit a Delhi fogja váltani. Lényegében az új generáció az előző termékektől abban különbözik, hogy a Bulldozer modulokra épülő processzorokat a Piledriver modulokkal dolgozó egységek váltják, méghozzá az Orochi-C kódnevű lapkára építve. Újítás azonban, hogy az egyutas szerverekbe és munkaállomásokba szánt Jakarta platform alacsonyabb fogyasztási szintre is skálázódik, így a 45 és 65 wattos modellek mellett 25 wattos TDP fogyasztással rendelkező processzorok is érkeznek.


[+]

A régóta használt alapoktól 2014 közepén válik majd meg az AMD. Az ekkor érkező újításokkal a piac lefedése is változik, így a korábbi három platform helyett két opció lesz. A nagy teljesítményű két- és négyutas szerverekbe új, sokmagos processzorok érkeznek, míg az alacsonyabb fogyasztású egy- és kétutas rendszereket egy másik platform célozza meg. Utóbbi az érdekesebb, mivel itt lényegében keverve lesznek az ARMv8-as fejlesztések, illetve az x86/AMD64-es processzormagokra építő AMD APU-k. A 2014-ben érkező termékek már a 28 nm-es gyártástechnológiára építenek.

Arról sajnos nincs adat, hogy az igazán új generációs platformok pontosan mire lesznek képesek, de annyit már tudni lehet, hogy az AMD integrálni fogja a Freedom interfészt, amihez a SeaMicro felvásárlása után jutottak hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés