Hirdetés

A Samsungnál is gyártatni fog rendszerchipet az AMD

De nem olyat, amire sokan gondolnának, sokkal inkább egy stratégiai lépésről van szó.

Bár az AMD elsődleges partnere a gyártást tekintve a TSMC, a vállalat még ma is épít a GlobalFoundries 14 nm-es gyártósoraira, ugyanis az itt készülő Pollock, Dali és Banded Kestrel kódnevű opciók még mindig elérhetők a partnerek számára. Persze nem kell három eltérő lapkára gondolni, valójában az említett kódnevek pontosan ugyanazt a két Zen magot biztosító, Vega 3-as IGP-vel rendelkező rendszerchipet rejtik, csak eltérő piacokat céloznak, és a paraméterezésük miatt külön kódneveket használ a cég.

Információink szerint a jövőben ezt az ominózus lapkát a Samsung is gyártani fogja, ami nem túl nehéz feladat, mert a Common Platform részeként könnyű a GlobalFoundries 14 nm-es node-jára tervezett dizájnokat átvinni a Samsung 14 nm-es node-jára. Mindez szinte módosítás nélkül megoldható.

Az AMD szempontjából ez az egész egy stratégiai lépésként fogható fel, mivel a GlobalFoundries kiszállt a csúcskategóriás gyártástechnológiák fejlesztéséből, a dél-koreai óriáscég viszont nagyon is eltökélt a TSMC-vel való versenyt tekintve. Emiatt az AMD-nek egyszerűen hasznos a Samsung partnerének lenni, még ha egy régebbi node-on is, mivel így közelebbről nyomon követhetik a készülő fejlesztéseket, és hatékonyabb döntést hozhatnak arról, hogy egy későbbi dizájnt a TSMC-hez vagy a Samsunghoz vigyenek.

Előzmények

Hirdetés