Hirdetés

Ismét külön Radeont kap Kína, ezúttal egy RX 560D-t

Az AMD szokás szerint egyedi termékekkel szolgálja ki a kínai piacot, ahogy azt tették az RX 400 sorozaton belül is.

Kína nagyon speciális elbírálás alá esik a gyártók szemszögéből, hiszen az ország vásárlóbázisa akkora, hogy az eltérő igényeket is megéri olyan hardverekkel lefedni, amelyeket a világ többi táján hivatalosan nem lesznek elérhetők. Az AMD nézőpontjából ilyen volt például a Radeon RX 470D, amely egy butított RX 470-nek számított kevesebb aktív feldolgozóval, de ehhez kisebb fogyasztás is társult. A kriptovaluták bányászásával persze egyre több területre jutott el a termék, kifejezetten bányászati célra. Nem is kell túlságosan a múltba nézni egy ilyen hardverét, mivel a Biostar pár napja mutatta be a sajátját.

Az AMD most egy új D-s modellt kínál Kína számára. A Radeon RX 560D lényegében ugyanazt a célt szolgálja, amit a korábbi Radeon RX 470D. Kevesebb aktív feldolgozót tartalmaz a nemrég bemutatott Radeon RX 560-hoz képest, egészen pontosan 896 shader részelemet, amihez természetesen csak 56 textúrázócsatorna társul. Mindemellett az RX 560D esetében a fogyasztás is 65 wattra csökken, ami jó 15 wattal kevesebb, mint az RX 560 megadott paramétere, és ezzel a PCI Express tápcsatlakozó is eltűnik. Más szempontból nincs változás, leszámítva persze azt, hogy a Radeon RX 560D ára a kínai igényekhez igazodik, tehát kifejezetten olcsó lesz.

Érdemes kiemelni, hogy az RX 560D a shader részelemek száma miatt egy átnevezett Radeon RX 460-nak tűnhet, és többen így hivatkozhatnak rá, de ez valójában nem igaz. Elsődlegesen azért nem, mert a friss modell már nem a régi Polaris 11, hanem az újabb Polaris 21 kódnevű lapkát kapja meg, és a Radeon RX 460-hoz viszonyítva ezáltal lesz a PowerTune órajel 75 MHz-cel magasabb, miközben a fogyasztás 10 wattal alacsonyabb.

Azt szokás szerint nem tudni, hogy a Radeon RX 560D eljut-e a nyugati piacokra. Hivatalosan a termék Kínának készült és ott is kerül forgalomba, de a szürkeimport – főleg Európa keleti felén – szokás szerint opció lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés