Hirdetés

Az idei év második felében érkeznek az új AMD lapkakészletek

Az AMD a Phenom II processzorok megjelenésére nem tudott új lapkakészleteket prezentálni, ami szerencsére – a magas fokú kompatibilitás miatt – nem okozott semmilyen problémát. A friss információk szerint az idei év második felében megkapjuk a régóta várt SB850-es déli hidat, emellett új északi hidakkal is bővül a vállalat kínálata.

A novemberben érkező SB850-es déli híd elsősorban az új generációs SATA szabvány támogatásáról híresült el, így megfelelő meghajtó esetén elérhető a 6 gigabit/másodperces adatátviteli sebesség is. A lapka összesen hat darab SATA portot támogat a RAID 5 szolgáltatás mellett. Az USB interfészek szempontjából is fejlődött a chip, így a rendszernek most már a 14 USB eszköz sem okoz problémát.

A két darab új generációs északi híd is novemberben érkezik, a jelölésük pedig vélhetőleg RD890 és RS880D lesz. Az előbbi lapka specifikációiról egyelőre mélyen hallgat az AMD, az utóbbi chip képességeiről azonban már vannak nem hivatalos adatok. Az RS880D gyakorlatilag a 790GX modernizált változata. Az újítások az integrált grafikus processzort érintik, mely mostantól támogatja a DirectX 10.1 API-t és az UVD 2.0 technológiát. Utóbbi a HD videók lejátszásánál segít tehermentesíteni a központi processzort. A grafikus vezérlő teljesítménye vélhetőleg nem változik, és a Hybrid CrossFire is marad a támogatott szolgáltatások listáján. Az integrált grafikus processzor Radeon HD 3400 szériás grafikus kártyával párosítható.

A nyár folyamán még egy új, belépő szintű megoldással frissül az AMD jelenlegi lapkakészleteinek családja. A 785G a mostani 780G modernizált változata. A módosítások csak az integrált grafikus processzort érintik, így az új jelölésű lapka már DirectX 10.1 kompatibilis lesz, és az UVD 2.0 is beépítésre kerül.


AMD referencialap RD890 és SB850 vezérlőkkel - Fotó: bouweenpc.nl

A DirectX 10.1 támogatása elsőre kissé túlzásnak tűnhet az integrált grafikus processzoroknál, a valóságban azonban az AMD lépése tökéletesen megalapozott. A Windows 7 operációs rendszer DirectX 10.1 API-ra írt Aero felülete ugyanis rendkívül alacsony erőforrás- és memóriaigény mellett képes működni, aminek köszönhetően optimálisabban használja ki a rendelkezésre álló erőforrást. Az sem mellékes, hogy a Microsoft Windows 7 Premium matrica alapkövetelménye lesz a DirectX 10.1 támogatás, így az AMD marketing szempontból további előnyökre tesz szert a konkurensekkel szemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés