Hirdetés

Radeon Instinct néven jön az AMD gépi tanulásra szánt termékflottája

Első körben három termék lesz elérhető, amelyek az MxGPU technológiát ingyen vetik be.

Az AMD bejelentette a Radeon Instinct termékcsaládot, amely gépi tanulásra szánt gyorsítókat fog magába foglalni. Ez jelenleg három érkező terméket jelent, amelyek az MI6, az MI8 és az MI25 jelzést viselik.

A hivatalos képből látható, hogy milyen gyorsítókat is takarnak a jelölések. Konkrétabban kifejtve az MI6 egy Polaris 10, az MI8 egy Fiji, míg az MI25 egy Vega 10 kódnevű lapkára épít. Az első kettő ismerős lehet, és végleges specifikációk ugyan még nincsenek, de az MI6 gyakorlatilag egy picit alacsonyabb órajeleken üzemelő, 16 GB VRAM-mal dolgozó Radeon Pro WX7100, míg az MI8 egy Radeon R9 Nano. Persze gyorsítókról lévén szó monitorkimenet egyiken sincs, illetve a hűtésük is passzív, mivel a szellőzést a szervernek kell biztosítania.


[+]

Az jelölésrendszerben is van logika, ugyanis az MI (Machine Intelligence) mögötti a szám az adott hardver kevert, 16 bites lebegőpontos precizitás melletti számítási teljesítményének a matematikailag pontos kerekítése. Az 5,7 TFLOPS ezért jelent MI6-ot, a 8,2 TFLOPS pedig MI8-at. Ezek alapján az MI25-ból kitalálható, hogy a Vega 10 lapkával szerelt modell számítási teljesítménye valahol 24,6 és 25,4 TFLOPS között lesz kevert pontosság esetén.

Az új MI25-ről sajnos nem lehet többet tudni, de ennek a gyorsítónak a "High Bandwith Cache and Controller" lesz a legfontosabb képessége, amely a nagy adatmennyiséggel való munka során nagyon jól fog jönni.

A termékek kategorizálása nyilvánvaló. Az MI6 elsődlegesen a gépi tanulás dedukció szakaszára ajánlott, míg az MI25 a tréning szakaszra. Az MI8 egyfajta kakukktojás. Funkcionálisan a dedukcióhoz jó, de ennek a terméknek a különlegessége a fizikai mérete, mivel számos olyan szerverbe befér, ahova más gyorsító például nem.

A Radeon Instinct termékcsalád különleges fegyvere az MxGPU technológia lesz. A gépi tanulásnál komoly problémát okoz a hardver megfelelő kihasználása egy adatközponton belül. Az AMD, PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványra épülő, hardveres virtualizációs rendszere ezen segít, ugyanis a vállalat következetes QoS konstrukciója képes több dedukcióra vonatkozó kérelmet kezelni, ami az egész szerver hatékonyságát megnöveli. Erre vonatkozóan már volt már több kísérlet is, de a konkurens virtualizációs eljárások nem annyira kiforrottak, mint az MxGPU, mert a hardverben nincsenek meg a szükséges részegységek, amelyek a működést képesek lennének biztosítani. Erről a Radeon Instinct gyorsítók esetében a HWS motorok gondoskodnak. Az AMD elsődlegesen ezen a területen akar kitűnni, mivel kiemelték, hogy a Radeon Instinct termékcsaládra egységesen vonatkozik a teljes értékű hardveres virtualizáció támogatása, és ezért fizetni sem kell. Utóbbi azért lényeges a cégnek, mert az NVIDIA a virtualizációt lényegesen korlátozottabb formában kínálja, nem kevés extra pénzért, és csak a kijelölt termékekre.


[+]

A Radeon Instinct szoftveres alapját a ROCm csomag adja, amely kiegészül a nagy teljesítményre kihegyezett MIOpen könyvtárral. Utóbbit az AMD kifejezetten a GCN architektúrához fejlesztette ki, és a cég állítása szerint majdnem háromszor jobb tempó érhető el vele a szabványos GEMM-alapú konvolúciós kódnál.


[+]

A vállalat a DeepBench GEMM tesztet is elővette az egyes termékek teljesítményének összehasonlítására. Ugyanakkor azt azért tudni kell erről a tesztről, hogy rendkívül érzékeny a memória-sávszélességre, így az NVIDIA jelenlegi, gépi tanulásra kínált Titan X Maxwell és Pascal megoldásait nem nehéz benne verni, a Tesla P100 pedig kereskedelmi forgalomban csak a következő év első felében jelenik meg, tehát erre vonatkozóan még nincsenek mérések. Az igazán nagy ütközet tehát a Tesla P100 és a Radeon Instinct MI25 között lesz valamikor tavasszal, amikor mindkét termék ténylegesen elérhető lesz, nem csak pár kiválasztott partnernek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés