Hirdetés

Picike polarisos Radeonokat kap a beágyazott piac

Az AMD Embedded Radeon E9170 sorozat majdnem minden felmerülő igényt lefed.

Az AMD kiegészítette a Polaris architektúrát használó, beágyazott piacra szánt Radeon termékcsaládját, amelynek első képviselői egy éve mutatkoztak be. A sorozat leginkább alulról bővült, ugyanis az elmúlt esztendőben az Embedded Radeon E6465 nem lett leváltva, és ezt a hiányosságot pótolja most a cég.


[+]

Az 1,2 TFLOPS-os teljesítményt megcélzó Embedded Radeon E9170 leginkább egy sorozat, vagyis nem egy, hanem konkrétan öt modellről van szó, és még egységes számozás mellett is lehet választani bizonyos opcionális extrákat. Az új beágyazott Radeonok paramétereit a legjobban egy táblázat formájában lehet átadni, amit alább meg is teszünk:

AMD Embedded Radeon E9170 sorozat (GCN architektúrával)
Típus E9171
E9172 E9174 E9173 E9175
GPU kódneve Polaris 12
Architektúra
GCN4
Powertune órajel
1124 vagy 1219 MHz
Shader részelemek száma 512
Textúrázó csatornák száma 32
Blending egységek száma 16
Z/Stencil egységek száma 64
Tesszellátorok száma 1
Raszter órajelenkénti teljesítménye 16 pixel
Órajelenkénti háromszög-feldolgozás 1
DMA motorok száma 2
ACE/HWS-ek száma (parancslisták)
4/2 (64)
Memória típusa GDDR5
Effektív memória-órajel 6 GHz
Memóriabusz 128 bit 64 bit 128 bit 64 bit 128 bit
VRAM kapacitása 4 GB 2 GB 4 GB 2 GB 4 GB
TBP keret <40 watt
<35 watt
<50 watt
<35 watt
<50 watt
Kivitel MCM
MXM 3.0a x8-as PCI Express 3.0
Támogatott kijelzők száma 5
5
5 3
5

A táblázatból látható, hogy a specifikációk tekintetében az egyes modellek nagyon hasonlók. Alapvetően csak a memóriabuszra kell figyelni. Az egyik legfontosabb verzió ezen a szinten az E9171-es MCM kivitel, ami a memóriákat magára a tokozásra helyezi. Ez az első ilyen kiépítésű hardver Polaris architektúrával, és ezt a verziót leginkább magas vibrációval járó, ipari környezetbe szokták rendelni, ahol a memóriák hagyományos elhelyezése nem viselné el a terhelést az extrém környezeti terhelést. Ráadásul az újdonság a korábbi MCM-es modellnél egyel több megjelenítőt tud kezelni, ezeket is jobb képességek mellett.


[+]

Az E9172 és E9174 a mobil, míg az E9173 és E9175 az asztali piacokat célozza meg. Ez már a kivitelükből is, hiszen az előbbi páros MXM modulként érhető el, míg utóbbi duó x8-as PCI Express 3.0-s bővítőkártyaként. Az egyes verziók között a memóriabusz és a memória mennyisége a különbség, tehát oda kell figyelni a választásnál. A mobil változatok igényelhetők hűtőordával vagy anélkül, utóbbi főleg az egyedi rendszerekhez lehet ideális választás.

Az asztali modelleknél többféle választás lehetséges. Az E9173-ból két kivitel lesz, egy fél és egy teljes magasságú hátlappal. A hardver ugyanakkor mindenképpen félmagas, tehát kimenetek tekintetében egy normál és két mini DisplayPort aljzattal kell számolni. Az E9175 már teljes magasságú, és öt darab mini DisplayPort található rajta. Mindegyik asztali verzió csak hűtéssel igényelhető.

Természetesen a Polaris architektúrára jellemző multimédiás képességeket a beágyazott rendszerek is megöröklik, ahogy a támogatott API-k sem változnak. A tervezett elérhetőség szempontjából az AMD 2024-et jelölte meg, ami ezen a piacon lényeges tényező, mivel az egyes rendszereket nagyon sokáig használják, és fontos, hogy ezek évekkel a bemutatásuk után is elérhetők legyenek, valamint a szoftveres támogatás tekintetében is állandó odafigyelést igényelnek.


[+]

Az AMD a teljes Embedded Radeon E9170-es sorozattal elsődlegesen a kaszinókba szánt játékgépeket, a vékonyklienseket, az orvosi berendezéseket, leginkább a röntgengépeket, a digitális tartalomszolgáltató rendszereket, valamint az ipari felhasználást célozza. Az mobil és asztali verziók októberben, míg az MCM kivitel novemberben válik elérhetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés