Hirdetés

Valve által támogatott VR és AR céget vásárolt fel az AMD

A Nitero a virtuális és a kiterjesztett valóság vezeték nélküli megvalósításán dolgozott, illetve dolgozik tovább, de már az AMD-n belül.

A virtuális és a kiterjesztett valóság ugyan itt van, de még mindig sok a megoldandó probléma, és ezek közül az egyik legnagyobb dilemma a vezetékek elhagyását célozza. Bár erre lassan érkeznek a megoldások, kiemelve például a Rivvr koncepcióját, az aktuális technikák azonban eléggé gyenge lábakon állnak, mivel jelentősen növelik a késleltetést a rendszer felé, illetve a képtovábbítás is veszteséges tömörítéssel valósul meg, ami mindenképpen kompromisszum.

Szerencsére számos cég dolgozik a továbblépés lehetőségén, és többek között a Valve az igazán ígéretes projekteket támogatja is. Így tettek korábban a Nitero nevű céggel, amelyen belül olyan vezeték nélküli VR és AR technológián dolgoznak, ami vizuálisan veszteségmentes képtovábbítást garantál rendkívül alacsony késleltetés mellett. Ezt a cég a saját fejlesztésű, 60 GHz-es spektrumon működő hardverével éri el, és ez a két végpont között mindössze egy ezredmásodperces késleltetéssel dolgozik, ráadásul az alkalmazott beamforming karakterisztika miatt nem szükséges az adó-vevők közötti direkt rálátás a működéshez. Mindeközben a fogyasztása is 1 watt alatti, vagyis úgy építhető be a jövő headsetjeibe, hogy a rendszer nem igényel komolyabb hűtőbordát és hűtést, és az akkumulátort sem fogja erősen fogyasztani. Emiatt is támogatta jelentős pénzzel a Valve a rendszert, mivel a fejlesztés alatt álló, igazán jó minőségű megoldások közül a Nitero koncepciója tűnik a legjobbnak.

Az eredményekre az AMD is felfigyelt, de nem gondolkodtak a közvetlen anyagi támogatáson, hanem inkább felvásárolták a Niterót. Ez a fejlesztésekre nem lesz hatással, csupán a vállalat IP portfóliója beolvad az AMD-be, ahogy a fejlesztést végző csapat is. Pat Kelly, a Nitero társalapítója és korábbi vezetője wireless IP üzletág vállalati alelnöke lesz. Bár a konkrét üzleti tervekről még nincs adat, de utóbbi üzletág feltételezi, hogy a Nitero szellemi tulajdonait lehet majd licencelni, és az sem kizárt, hogy az AMD készít referenciaplatformot is, ha a potenciális partnerek egy része nem akar saját lapkát tervezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés