Hirdetés

Az AMD kiadta a Windows 8.1-hez készült Catalysteket

Az AMD bejelentette, hogy a tegnap kiadott Windows 8.1-es frissítés előzetes verziójához elkészítették az első, WDDM 1.3 kompatibilis grafikus meghajtót. A speciális Catalyst WHQL aláírást is kapott, és az összes DirectX 11-et és 11.1-et támogató grafikus processzorhoz használható. Szintén érkezett egy FirePro Catalyst, mely értelemszerűen a professzionális VGA-khoz és APU-khoz használható.

Az új Catalyst és FirePro Catalyst driverek mindent támogatnak, amit a hivatalos meghajtók, továbbá a Windows 8.1-ben bevezetett újdonságot jó részét kezelik. Többek között biztosított a kompatibilitás a WDDM 1.3-as felülettel, de jelenleg ehhez GCN architektúrára épülő Radeon, illetve FirePro szükséges, vagy Kabini, Temash, Richland és Trinity APU, valamint Radeon HD 7600M és 7500M sorozatba tartozó MXM modul. A többi hardver WDDM 1.2-es felületet támogat, de ez később zömében ki lesz terjesztve WDDM 1.3-ra, amint az AMD végigtesztelte az összes érintett grafikus vezérlőt.

A Windows 8.1 előzetes verziójában bevezetett újítások szempontjából az új Catalyst és FirePro Catalyst driverek támogatják a Microsoft Wireless Display technológiáját, de csak akkor, ha a platform a képi tartalom vezeték nélküli továbbítására fel van készítve. Ide tartoznak az aktuális A6, A8 és A10-es APU-k. Mindegyik AMD grafikus vezérlő támogatja a 48 Hz-es dinamikus képfrissítést a 48 képkocka/másodperces sebességgel rögzített filmek natív lejátszása érdekében. Az optimalizált agresszív vertikális szinkron megszakítás kezelése is megoldott, és ezt kiegészíti a Skype/Lync videokonferenciák GPU-val történő gyorsítása is.

A GCN architektúrára épülő Radeonokat érinti a DirectX 11.1-es API új, Tiled Resources funkciója (a D3D_FEATURE_LEVEL_11_1 szinten), melyet a megjelent meghajtók szintén támogatnak. Ez sok szempontból hasonlít az AMD Partially Resident Textures (PRT) technológiájához, így a hardveres megatextúrázás a Windows 8.1 megjelenésével már DirectX 11.1 alól is kihasználható. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ez egy opcionális funkció az API-n belül, így nem szükséges a kezelése a DirectX adott szintjének támogatásához.

A Windows 8.1 előzetes verziójához készült 32 és 64 bites Catalyst, illetve FirePro Catalyst driverek az alábbi oldalról letölthetők. Dokumentáció ezekhez nem tartozik. Nyilván maga az operációs rendszer sem végleges, így eleve mindenki saját felelősségre vágott bele a Windows 8.1 kipróbálásába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés