Hirdetés

Az AMD kiadta OpenCL 2.0-s fejlesztőeszközét

Az Intel után az AMD is előállt OpenCL 2.0-s fejlesztőeszközével, amely az APP SDK 3.0 névre hallgat. A béta állapotú fejlesztés mostantól publikusan is elérhető az alábbi oldalon keresztül. A használatához mindenképp szükség van a nemrég megjelent Catalyst Omega eszközillesztőre.

Az Intel megoldásához hasonlóan az AMD fejlesztőeszköze is támogatja az OpenCL 2.0-t, illetve a SPIR 1.2-t is, további extra a Bolt nevű STL kompatibilis szabványos C++ sablonkönyvtár 1.3-as verziójának integrálása.


[+]

Az APP SDK 3.0 megfelelő hardverek mellett támogatja az OpenCL 2.0 összes kötelező, illetve opcionális funkcióját. Ez lényegében annyit jelent, hogy a platformszintű atomi operációk a Kaveri APU-n hardveres formában, míg a többi konfiguráción, kiemelve a régebbi AMD IGP-ket és a dedikált grafikus vezérlőket, emulált formában történik a kezelés.

Az egységes virtuális memória szempontjából is támogatott az CGB (Corase Gain Buffer) és FGB (Fine Gain Buffer) mód is. Előbbi esetben az egységesség csak logikai szinten valósul meg, tehát az adatok másolására mindenképp szükség lesz, de ezt nem kell felügyelnie a programozóknak. A modernebb FGB mód már valós egységességet kínál, így az adatmásolás fizikailag sem történik meg, ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a Kaveri APU.

Az APP SDK 3.0 béta verziója 17 darab új és 4 darab frissített példaprogramot is kínál, amelyek zöme az OpenCL 2.0 képességeit prezentálja. Fontos kiemelni, hogy az egységes virtuális memóriára és a platformszintű atomi operációkra építő példaprogramok futtatása kizárólag a Kaveri APU-n valósítható meg, illetve jelenleg csak Linux operációs rendszeren lehetséges, mivel szükség van hozzá a HSA futtatási környezetre is, amely Windows operációs rendszerre még nem érhető el. Utóbbi egyébként támogatja a Java 8-ban írt, Lambda és Stream API-t használó programokat is a legfrissebb Aparapi kiegészítéssel, illetve a C++ AMP-vel is használható. Az AMD kiemelte, hogy a ma megírt, Lambda és Stream API-t használó Java 8-as programok módosítás nélkül futtathatók lesznek a Java 9 natív HSA támogatásával.

Az AMD az APP SDK 3.0 mellett dolgozik a CodeXL IDE (integrated development environment, azaz integrált fejlesztői környezet) 1.6-os verzióján. Az alapvető, OpenCL 2.0-s profilozást érintő fejlesztések mellett ennek a csomagnak a legnagyobb újítása a Power Profiler modul. Utóbbi lehetőséget ad a fejlesztőknek, hogy az alkalmazásuk működését ne csak a teljesítmény, hanem az adott gépre kifejtett terhelés és egyben az ezzel járó állandó fogyasztás alapján is monitorozhassák.

CodeXL 1.6 Power Profiler modul
CodeXL 1.6 Power Profiler modul [+]

A Power Profiler modul minden egyes teljesítménymintához hozzárendel egy Joule-ban értelmezhető energiaértéket. Utóbbi ráadásul le is bontható több részre, így a rendszerkomponensek mellett lekérhető a processzormagokra, illetve az integrált grafikus vezérlőre vonatkozó energiaigény is az adott teljesítményminta alapján. Ebből számolható átlagos energiaigény, figyelembe lehet venni a mérés időpontjából az aktuális órajelet, és a mellékelt dokumentációból tippeket lehet szerezni, miképp lehet az adott szituációkat úgy optimalizálni, hogy csökkenjen a programfuttatás közben igényelt energia, ráadásul úgy, hogy a sebesség lehetőleg ne csökkenjen. A Power Profiler modul hardveres támogatást igényel, így a Kaveri APU, illetve a Mullins és Beema SoC APU szükséges a működéséhez, mivel ezekben a lapkákban vannak olyan szenzorok, amelyekre ez az egész modul épül. A CodeXL 1.6 egyelőre csak kérésre érhető el az AMD szoftverpartnereinek, de hamarosan publikus formában is letölthető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés