Hirdetés

AMD: jól sikerült az utolsó negyedév a professzionális grafikus kártyák piacán

A professzionális grafikus kártyák 2008-as eladásai a 2007-es esztendőhöz viszonyítva 32,1%-kal estek vissza, azonban az AMD rendkívül sikeres negyedik negyedévet zárt, amelynek eredményeként három hónap alatt 8,8%-ról 12,1%-ra emelkedett a vállalat piaci részesedése. Az NVIDIA viszont 90%-ról 86,3%-ra esett vissza, aminek a zöldek cseppet sem örülnek. Az AMD közleménye szerint az utolsó negyedév jó eredménye a professzionális kártyákhoz készített driverek fejlődésének köszönhető, melyekre a vállalat a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fektet majd.


Az új AMD-partner.

A jó hírek mellett egy kevésbé örömteli eseményről is be kell számolnunk. Az AMD a gyenge eladási eredményekre hivatkozva megválik a GeCube-tól, és új partnernek a Colorful céget jelöli ki. Az utóbbi vállalatnak a kínai piac meghódítása lesz a feladata, ami az elemzések szerint nem lesz nehéz, mivel a Colorful márkanév alatt kiadott termékek jó eredményeket produkálnak az ázsiai régiókban. A kiszivárgott információk szerint a GeCube csak a kezdet, mivel több gyártóval is elégedetlen a vörös oldal.

Ezzel ellentétben a konkurensnél nem maga az NVIDIA, hanem a partnerek elégedetlenek. Bár a CeBIT-en mindenki fülig érő mosollyal mutatta be az „új” GeForce GTS 250-es modellt, a háttérben már többen is megkérdőjelezik a stratégiát. Az információk szerint a gyártók egyértelműen csalódtak, mivel a G92 kódnevű lapka már nem képes felvenni a versenyt a technológiailag fejlettebb RV770 ellen, így a legtöbben értelmetlennek tartják a GTS 250 bejelentését.


Vajon hány ns-os a memóriám?

További probléma, hogy kiszivárgott a GeForce GTS 250 gyártási ajánlása, és kiderült, hogy a tesztre küldött verziók gyorsabbak a kereskedelmi változatoknál. A dokumentum értelmében a március 10-én startoló termékek úgynevezett „fast board” jelölésűek lesznek, ami azt jelenti, hogy 0,8 ns-os GDDR3 memórialapkákat kapnak, így 2200 MHz-es effektív memória-órajelre képesek. A március 17-től forgalomba kerülő „slow board” változatok azonban már 1 ns-os GDDR3 memóriákra épülnek, így az ajánlott órajelük effektív 2000 MHz lesz. Ugyan az alacsonyabb órajel a sebességben nem hoz drasztikus teljesítménycsökkenést, mindenképpen érdemes lett volna beszámolni a változásról. Az üggyel kapcsolatban az NVIDIA szóvivőjét már többen is megkérdezték, a hivatalos álláspont szerint a cég a dokumentációban leírt memória-órajeleket csupán ajánlásnak szánja, a gyártókat azonban nem kötelezi a paraméterek betartására.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés