Hirdetés

Az AMD még dolgozik a Holodecken

Az AMD több éve vette a fejébe, hogy elkészíti a Star Trek című alkotásból ismert Holodecket, ami nagyon nagy vállalkozás, de apránként a cég előáll azokkal a megoldásokkal, amelyek ehhez szükségesek. Az Eyefinity technológia már 416 kijelzőt működtet New Yorkban, míg a rendszer Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio képességeiről a CES-en bemutatott SurRound House adott ízelítőt. Az alapok tehát megvannak, de hiányzik a szükséges számítási teljesítmény, amit az AMD szerint a HSA megad.

A vállalat a fejlődés hatására felvázolt egy lehetséges megvalósítási módot, ami az aktuális technológiákra épül. A Holodeck ezzel egy félgömb alakú üvegház lenne, aminek a külső peremére lenne rávetítve a tényleges tartalom. Az egyes kijelzőkhöz rendelt képek megfelelően elhelyezett és beállított projektorokkal teljesen egymásba olvaszthatók, így a megjelenítők közötti keret nem jelent többé problémát. A hangzás a korábban részletezett MDA-ra épülhet, ami képes szimulálni a valós hanghatásokat. Ehhez mindenképp szükséges az erős hardver, de a grafikus processzor nagyon is alkalmas a térhangzással kapcsolatos számításokhoz.


[+]

Az üvegházon belül számos kamera lenne elhelyezve, ami a felhasználó tetteit figyeli, így képesek lennének az arc-, gesztus- és mozgásfelismerésre. Ezek mellett a kiterjesztett valóság megvalósítása is ezeken keresztül zajlana, vagyis amit a kamerák érzékelnek azt a külső projektorok leképezhetik. Végül szükség van a környezeti ingerekre, így pár olyan hardverre, ami szimulálja a szelet. Ezt jól megoldani nem lesz egyszerű feladat.

Azt nem tudni, hogy a felvázolt koncepcióból mikor lesz működő bemutató. Egyelőre talán még korai erről beszélni, de a működés szempontjából ez lehet a Star Trek Holodeckjének eddig legjobb megvalósítása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés