Hirdetés

Játék a tableten: jön az AMD Discovery projektje

Az AMD egy új tablet fejlesztésébe fogott, ami Discovery projekt nevet viseli, és lényegében az a célja, hogy a teljes értékű PC-s játékokat is képes legyen futtatni. A koncepció egy referenciatabletből, egy dokkolóból és egy vezérlőből áll. Utóbbi kettő teljesen illik majd a tablet kiépítéséhez, illetve annak DisplayPort interfészéhez, így dokkolás után új funkciókkal lesz gazdagabb az alapgép.


[+]

Maga a dokkoló amellett, hogy tölti a tabletet még számos USB portot, egy Ethernet interfészt és több kijelzőkimenetet kínál, így gyakorlatilag maga a táblagép csatlakoztatás után használható asztali konfigurációként is. A dokkoló aljában pár ventilátor is működik, így a tabletben dolgozó APU teljesítménye úgymond asztali módban megnő. Nyilvánvaló ilyenkor a fogyasztás is nagyobb lesz, de mivel dokkolva van, így ez ilyenkor lényegtelen szempont a felhasználó számára. A játékvezérlőhöz is ugyanígy csatlakoztatható a masinára, és a szokásos gombok, illetve analóg karok biztosítása mellett egy komolyabb sztereó hangszóró is része a koncepciónak.

Maga a tablet egyébként az érkező négymagos Mullins SoC APU-t kaphatja meg GCN architektúrára épülő IGP-vel, illetve ezt egészíthetik ki a fontosabb belsőségek. Információink szerint a fejlesztés egyik célja a Battlefield 4 című játék futtatása egy tableten, ami nem biztos, hogy reális igénynek mondható, de kétségtelen, hogy ennél figyelemfelkeltőbb demonstráció nem létezik. Nyilván ennek a rendszernek egy Mantle API-t támogató játék félelmetesen nagy segítség, így főleg ezzel fogják demonstrálni a hardver képességeit. Sőt, konkrétan ehhez a koncepcióhoz érkezik a Plants vs. Zombies: Garden Warfare című alkotás, ami már tényleg a hétköznapi játékosokat célozza meg, így inkább ebben kell majd domborítania.

A közösségi irányra is gyúr a rendszer, így olyan szolgáltatást kínál majd, mint a játékok valós idejű streamelése, illetve a játékmenet felvétele nagyon kevés sebességvesztés mellett. Ez lényegében megegyezik a PlayStation 4 és az Xbox One hasonló funkciójával, ami nem csoda, mivel ugyanaz a hardver felel érte.

A Discovery projektet a CES-en működés közben is bemutatja az AMD. Direkt forgalmazásba nem kezdenek, de a referenciadizájn, illetve a kiegészítők lemásolhatók. Talán kimondatlanul is a VGA-kat gyártó cégek vannak megcélozva, hiszen számukra ez egy érdekes rendszer lehet, ugyanis a VGA-kra vonatkozó csökkenő keresletet kompenzálni tudnák tableteladásokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés