Hirdetés

Alaplapjára forrasztja a Linuxot az Asus

Érdekes, más hasonló megoldásokon eddig nem alkalmazott extrával bővítette egyik új csúcskategóriás alaplapjának repertoárját az Asus. A tegnap forgalomba került, P5E3 Deluxe WiFi-AP@n típusú alaplap az Express Gate nevű szolgáltatás által bármilyen belsőleg vagy külsőleg csatlakoztatott adattároló nélkül képes elindítani egy alapfunkciókkal rendelkező, grafikus felületű operációs rendszert. Ennek révén a felhasználó a merevlemezre telepített rendszertől függetlenül böngészheti az internetet vagy cseveghet egy VoIP-alkalmazás segítségével, de később még számos további minialkalmazással bővülhet a kínálat.

Az Intel 3 Series lapkakészletcsalád legmodernebb, X38 típusú vezérlőjére épülő alaplapra ehhez egy speciálisan erre a célra elhelyezett flashmemóriás adattárolót rendszeresített a gyártó: az Express Gate a kód bizonyos részleteit még a teljes BIOS-inicializáció előtt betölti, így a SplashTop névre keresztelt, egyébként Linux-alapú környezet a gép bekapcsolását követően néhány másodpercen belül használatra kész állapotba kerülhet.

A SplashTop kezdetben egy Firefox-alapú, flash-támogatással is rendelkező webböngészőt és a Skype VoIP-kliens egy speciális változatát tartalmazza, ám a platform rugalmasságának köszönhetően később más minialkalmazásokkal (multimédiás programok, különböző rendszereszközök) is bővülhet a lista. Az Asus szerint az Express Gate böngészőszolgáltatásának használata semmiféle biztonsági kockázattal nem jár, a rendszer ugyanis egyáltalán nincs kapcsolatban a merevlemezzel, a személyes adatok és az ideiglenes állományok így az integrált flashmemória egy erre a célra elkülönített partíciójára kerülnek, mely könnyen visszaállítható a gyári állapotba.


Express Gate bejelentkezés

Az Express Gate egyébként nem minden előzmény nélküli megoldás az Asus részéről; az Intel által évekkel ezelőtt életre hívott, kezdetben jórészt csak szervereknél alkalmazott Extensible Firmware Interface shell hasonló elvek alapján – jóllehet flashmemória használata nélkül – kínálja fel különböző erre a célra fejlesztett (jobbára diagnosztikával és rendszertelepítéssel kapcsolatos) alkalmazások futtatását.

Az Asus a P5E3 Deluxe WiFi-AP@n mellett egy egész sor X38-alapú terméket indított útjára a napokban. A Wi-Fi vezérlőt és Express Gate-et nem tartalmazó változat P5E3 Deluxe néven kerül forgalomba, de hamarosan kapható lesz a három helyett két PCIe x16 csatolóval ellátott P5E3, a DDR2 memóriákat fogadó P5E, a munkaállomásokba szánt P5E3 WS Pro és az abszolúte csúcsnak számító Maximus Formula.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés